2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2023. Január 30. 10:00, hétfő | Kzélet
Forrás: sme

Néhány óra alatt közel 50 sebesülthez riasztották a hegyimentőket

Néhány óra alatt közel 50 sebesülthez riasztották a hegyimentőket

A legtöbb baleset a Chopoknál történt.

Súlyos törések, fejsérülések, térd- és kézzúzódások. Január 28-án, szombaton rengetegszer riasztották a hegyimentőket, a sípályáknál összesen 41 sérültet láttak el.

A legtöbben, pontosabban 14-en a Chopok északi oldalán sérültek meg, míg öt esetben a déli oldalon volt szükség a hegyimentők segítségére. Hét esetben a sípályák területén kívül mentettek ki embereket. Egy nap alatt összesen 48 esethez riasztották a hegyimentőket.

A mentősök ismét figyelmeztetik az alpesi területekre, sípályákra látogatókat, hogy tartsák be az utasításokat, valamint a sípályán érvényes viselkedési szabályokat, az ún. Fehér kódexet, és fokozottan ügyeljenek a biztonságra.

A balesetek során rendkívül fontos a gyors helymeghatározás. „A mentősök számára a legmegbízhatóbbak a GPS-koordináták. Szinte minden balesetet bejelentő személynek van már érintőképernyős mobiltelefonja, de sajnos nem mindenki tudja használni a helymeghatározó-funkciót” – tették hozzá a mentősök.
„A hegyimentők a leggyakoribb térd-, kéz-, fej- és vágási sérüléseken kívül súlyos lábszár- és combcsonttöréseket is elláttak” - közölték a Hegyi Mentőszolgálat (HZS) munkatársai, majd hozzátették, hogy érdemes a mentőszolgálat mobilalkalmazását használni.

„A hívó fél egy gomb megnyomásával segélykérő üzenetet küld, valamint kapcsolatba lép a segélyhívó központtal. A koordináták mellett megoszthatja az egészségügyi adatait, a probléma leírását, a hozzátartozók elérhetőségét és egyéb fontos információkat, amelyek felgyorsítják a segítségnyújtást. A szabályok betartása, a fegyelmezett viselkedés, valamint a hegyek és embertársaink tisztelete segít abban, hogy épségben hazaérjünk” – magyarázták a hegyimentők.

A hegyimentők által nemrég közzétett 2022-es évre vonatkozó statisztikák is azt bizonyítják, hogy a figyelmeztetéseket nem szabad félvállról venni. Tavaly a szlovák hegyek 56 emberéletet követeltek.

Címkék: hegyimentők, Tátra

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.