2024. április 24, szerda - György

Hírek

2022. Szeptember 06. 08:23, kedd | Világ
Forrás: Wikimedia Commons • Christies

Négy évvel a halála után elárverezik Paul Allen műgyűjteményét

Négy évvel a halála után elárverezik Paul Allen műgyűjteményét

Ezzel teljesül a Microsoft társalapítójának utolsó akarata. Paul Allen 2018 októberében távozott az élők sorából.

Négy évvel ezelőtt hunyt el Paul Allen, aki 1975-ben Bill Gatesszel közösen létrehozta a Microsoftot. A vállalat elnevezése Allentől származott. Allen 1982-ben súlyos betegség miatt kilépett a cégtől, 2000-ben pedig igazgatótanácsi tagságáról is lemondott. Közben megalapított egy befektetési társaságot, tulajdonosa lett a Seattle Seahawks NFL- és a Portland Trail Blazers NBA-klubnak, valamint létrehozott három kutatóintézetet is. Allen már 2010 júliusában jelezte, hogy jótékony célra ajánlja fel vagyona nagy részét.

Most a Christie's aukciósház bejelentette, hogy novemberben elárverezi a Microsoft társalapítójának egymilliárd dollár értékű műgyűjteményét. Ez lesz a világ történetének legnagyobb művészeti árverése. A befolyó bevételt teljes egészében jótékonysági célokra fordítják.

Allen gyűjteményének árverésén a Christie's-nél összesen mintegy 150 műalkotás kerül eladásra, amelyek mintegy 500 év alatt készültek. Az elhunyt üzletember gyűjteményének egyik bemutató darabja Paul Cézanne francia festő La Montagne Sainte-Victoire című festménye, amelynek becsült értéke meghaladja a 100 millió dollárt. Ma Paul Allen vagyonát a nővére, Jody Allen kezeli. A menedzser non-Hodgkin limfómában szenvedett, és kezdetben sikeresen kezelték a rákot. A háttérbe vonulásának a másik oka a Bill Gatesszel való egyre rosszabb kapcsolata volt.

Jody Allen, a hagyaték végrehajtója így nyilatkozott: "Paul számára a művészet egyszerre volt analitikus és érzelmi. Úgy vélte, hogy a művészet a valóság egyedi látásmódját fejezi ki - a művész belső állapotát és belső szemléletét ötvözve - olyan módon, hogy az mindannyiunkat inspirálhat. A gyűjteménye tükrözi érdeklődésének sokszínűségét, sajátos misztikumával és szépségével. Ezek a művek oly sokak számára jelentenek oly sokat, és tudom, hogy a Christie's gondoskodik majd tiszteletteljes szétszórásukról, hogy Paul kívánságának megfelelően óriási értéket teremtsenek a jótékonysági célokra."

Guillaume Cerutti, a Christie's vezérigazgatója hozzátette: "Paul Allen inspiráló személyisége, a művek rendkívüli minősége és sokszínűsége, valamint a teljes bevétel emberbaráti célokra való fordítása olyan egyedülálló kombinációt alkot, amely a Paul G. Allen-gyűjtemény eladását példátlan méretű eseménnyé teszi. Paul életét az a vágy vezérelte, hogy jobbá tegye a világot. Úgy véljük, hogy gyűjteményének árverésen való bemutatása és a szélesebb közönség számára való megismertetése méltó tisztelgés lesz Paul Allen víziójának és örökségének megünneplésére. Megtiszteltetés és kiváltság számunkra, és hálánkat fejezzük ki a Paul G. Allen Estate-nek, amiért a Christie's-t választotta partneréül ehhez a projekthez."

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.