2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2020. November 02. 11:34, hétfő | Koronavírus

Negatív vs. Pozitív: Mutatjuk, mit lehet és mit nem a tesztelés után

Negatív vs. Pozitív: Mutatjuk, mit lehet és mit nem a tesztelés után

Mik a negatív teszteredmény előnyei?

A hétvégi Országos Tesztelésen szerzett negatív teszteredmény, valamint az október 29. és november 1. között elvégzett PCR teszt negatív eredménye feloldja a kijárási tilalmat. Ez érvényes azokra is, akiknek nem volt kötelező a hétvégi tesztelés. Az enyhítések november 8-ig érvényesek.

A negatív eredményről szóló dokumentum szabad mozgást engedélyez más járások között is, mind a településeket, mind a természeti helyszíneket beleértve.

Hordanom kell magammal a teszteredményről szóló dokumentumot?

Igen. A rendőrség csak az eredeti dokumentumot veszi figyelembe, nem elég lefényképezni vagy lefénymásolni. Az október 29-től újabb PCR teszt is érvényes. A szabályszegés 1659 eurós büntetést vonhat maga után.

A dokumentumot elkérhetik a munkáltatók és az üzletek alkalmazottai is. A közegészségügyi hivatal új rendelete ezt lehetővé teszi. A szabályt lehetővé tévő rendeletet minden munkáltatónak és tulajdonosnak kötelező írásos formában kifüggesztenie, lehetőleg látható felületre.

Melyik üzletek nyithatnak ki?

Minden olyan üzlet és szolgáltatás, amely a múlt héten zárva tartott, most kinyithat. A belépés feltétele a negatív teszteredményről szóló dokumentum. Továbbra is zárva tartanak az éttermek és kávézók belső helyiségei, a mozik, a színházak, a fitnessz- és wellnessközpontok, az élményfürdők és a strandok.

Az éttermek látogatói az ételt és az italt magukkal vihetik vagy az étterem teraszán elfogyaszthatják. A szájmaszkokat csak a fogyasztás idejére vehetik le magukról.
Továbbra is érvényes, hogy az élelmiszerüzletekben és a drogériákban a reggel 09:00 és 11:00 közötti időben csak a 65 évnél idősebbeknek szabad a bejárás.

Melyik tiltások maradnak érvényben?

Továbbra is tilos a hat főnél nagyobb tömegrendezvények szervezése. Kivételt képeznek az esküvők, a temetések és a keresztelők. Amennyiben ezek az események benti tereken zajlanak, úgy érvényes a 15m2/ fő szabálya. A kinti tereken nincs felső korlát, de kötelező betartani a két méteres távolságot a résztvevők között. Kivételt képeznek az egy háztartásban élők.

Továbbra is kötelező a maszk viselése?

Igen, minden belterületen és lakott területen kötelező a szájmaszk viselése. Teljesen mindegy, hogy egy vagy tíz méterre állunk a másiktól, vagy hogy egy háztartásból valók vagyunk. Kivételt a természetben tett látogatások képeznek. Itt csak akkor kell feltenni a maszkot, ha valaki öt méternél közelebb kerül hozzánk. A maszkok kötelezőek üzletekben, hivatalokban és a tömegközlekedéseken.

Kötelező továbbá a munkahelyeken is, amennyiben az alkalmazott nem ül egyedül az adott irodában. A hat évesnél fiatalabb gyermekek esetében nem kötelező, de melegen ajánlott a szájmaszk viselése.

Mi lesz azokkal, akik nem mentek el a tesztelésre?

Azokra, akik nem rendelkeznek érvényes teszteredménnyel, továbbra is érvényes a kijárási tilalom. Kivételt képeznek az éjszakai 1-5 közötti órák. Ezek a személyek csak a legközelebbi élelmiszerüzleteket, patikákat és drogériákat látogathatják, valamint állateledelért és üzemanyagért hagyhatják el otthonukat. Engedélyezett továbbá a háziállatok sétáltatása a lakástól vett 100 méteres körben. A lakást elhagyni csak orvosi látogatás, esküvő, temetés vagy keresztelő esetében lehetséges.

A teszteredmény nélküli alkalmazottak nem igényelhetnek járványügyi betegszabadságot. A munkáltató dönthet az home office, a fizetett vagy akár a fizetetlen szabadság mellett is. Amennyiben egy háztartáson belül többen is élnek, akiknek nincs érvényes teszteredményük, úgy az egész háztartásra érvényes a kijárási tilalom.

Mit csináljunk, ha pozitív lett a teszteredményünk?

A pozitívan tesztelt polgárok 10 napos karanténba vonulnak. Aki nem vonulhat házi karanténba, igénybe veheti az erre kialakított állami karanténhelyiségek egyikét. A teszteredményről informálja orvosát telefonon, emailen vagy SMS-ben. Emellett közölje pozitív teszteredményét hozzátartozóival és azokkal, akikkel az utóbbi időben kapcsolatba került. A 10-napos karantén addig marad érvényben, amíg az illető nem rendelkezik negatív teszteredménnyel.

Címkék: koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.