2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2022. Június 19. 04:52, vasárnap | Világ
Forrás: Bild am Samstag

NATO-főnök: Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat

NATO-főnök: Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat

Nem szabad elengednünk Ukrajna kezét - figyelmeztetett Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár. Szerinte az oroszok által kirobbantott háború még akár évekig is eltarthat.

“Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat,” nyilatkozta a Bild am Sonntag-nak Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár. Ezért is fontos, hogy ne enyhítsünk az ukránok támogatásán. “Fel kell készülnünk arra a reális forgatókönyvre, amelyben ez a háború még évekig eltart. Nem engedhetjük ki az ukránok támogatását,” mondta Stoltenberg. “Nőttek a kiadásaink, ez igaz. Ennek oka azonban nem csak az általunk nyújtott katonai támogatás, hanem az energia- és az élelmiszerárak folyamatos növekedése is.”

A főtitkár szerint ez nem mérhető össze azzal az árral, amit Ukrajna emberéletekben fizet ki nap, mint nap - írja a DPA hírügynökség. Stoltenberg csakugyan a héten jelentette ki: ha minden a terv szerint zajlik, akkor a madridi NATO-csúcson elfogadásra kerül az ukrajnai népet megsegítő segélycsomag. A támogatás elsősorban lehetővé teszi az ukránok számára végre korszerűsíteni a, még szovjetunióban készült fegyverállományt egy modernebb, a NATO standardjainak megfelelő arzenálra. A NATO-csúcstalálkozóra még júniusban sor kerül.

A NATO feje arra számít, hogy az európai fegyverek segítségével Ukrajna ismét képes lesz kiszorítani az orosz egységeket a Donyec-medencéből. “Az ukránok hősiesen ellenállnak az orosz megszállóknak,” mondta a napilapnak.

Megismételte: a NATO nem avatkozik közvetlenül be a harcokba. “Segítjük a megszállás alatt lévő országot, de NATO katonákat nem küldünk Ukrajna területére.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 05. 16:32, szerda | Világ

Szlovákia egyedüli országként utasította vissza a WHO világjárványok megelőzéséről szóló nemzetközi megállapodását

A covid-19 világjárványt követően az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) felkérték, hogy írjon egy megállapodást arról, hogyan kell reagálni, ha a helyzet megismétlődik. A cél a hibák és a mulasztások elkerülése.

2024. Május 22. 19:54, szerda | Világ

Július 4-én tartják a brit parlamenti választásokat

A miniszterelnök a Downing Street 10. szám alatti rezidenciája előtt felszólalva véget vetett a választások időpontjáról, hónapok óta tartó huzavonának.

2024. Május 21. 16:42, kedd | Világ

DRÁMA A LEVEGŐBEN: Turbulenciába került a repülőgép, az egyik utas életét vesztette

A hétfő este Londonból Szingapúrba tartó Boeing 777-es fedélzetén 211 utas és 18 fős személyzet tartózkodott.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.