2024. október 22, kedd - Előd

Hírek

2022. Június 19. 04:52, vasárnap | Világ
Forrás: Bild am Samstag

NATO-főnök: Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat

NATO-főnök: Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat

Nem szabad elengednünk Ukrajna kezét - figyelmeztetett Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár. Szerinte az oroszok által kirobbantott háború még akár évekig is eltarthat.

“Oroszország háborúja akár évekig is elhúzódhat,” nyilatkozta a Bild am Sonntag-nak Jens Stoltenberg, NATO-főtitkár. Ezért is fontos, hogy ne enyhítsünk az ukránok támogatásán. “Fel kell készülnünk arra a reális forgatókönyvre, amelyben ez a háború még évekig eltart. Nem engedhetjük ki az ukránok támogatását,” mondta Stoltenberg. “Nőttek a kiadásaink, ez igaz. Ennek oka azonban nem csak az általunk nyújtott katonai támogatás, hanem az energia- és az élelmiszerárak folyamatos növekedése is.”

A főtitkár szerint ez nem mérhető össze azzal az árral, amit Ukrajna emberéletekben fizet ki nap, mint nap - írja a DPA hírügynökség. Stoltenberg csakugyan a héten jelentette ki: ha minden a terv szerint zajlik, akkor a madridi NATO-csúcson elfogadásra kerül az ukrajnai népet megsegítő segélycsomag. A támogatás elsősorban lehetővé teszi az ukránok számára végre korszerűsíteni a, még szovjetunióban készült fegyverállományt egy modernebb, a NATO standardjainak megfelelő arzenálra. A NATO-csúcstalálkozóra még júniusban sor kerül.

A NATO feje arra számít, hogy az európai fegyverek segítségével Ukrajna ismét képes lesz kiszorítani az orosz egységeket a Donyec-medencéből. “Az ukránok hősiesen ellenállnak az orosz megszállóknak,” mondta a napilapnak.

Megismételte: a NATO nem avatkozik közvetlenül be a harcokba. “Segítjük a megszállás alatt lévő országot, de NATO katonákat nem küldünk Ukrajna területére.”

Ezek érdekelhetnek még

2024. Október 07. 17:16, hétfő | Világ

Fico: Szlovákia feltétel nélkül támogatja Ukrajna csatlakozását az Európai Unióhoz

Ugyanakkor Fico szerint Szlovákia részt fog venni minden olyan békekonferencián, amelynek célja az Ukrajna és Oroszország közötti háború befejezése.

2024. Szeptember 30. 11:56, hétfő | Világ

Dél-Korea energetikai együttműködési megállapodást írt alá Szlovákiával

Dél-Korea felajánlotta együttműködését az új atomerőmű-blokk projektjében.

2024. Szeptember 23. 13:25, hétfő | Világ

XTB: A kávé ára meghaladta az eddigi maximumot

A vállalat szerint a kávé árának emelkedésében a legnagyobb szerepet az időjárás és annak a kávé termelésére való hatása játssza.

2024. Augusztus 21. 10:04, szerda | Világ

Az 1968-as augusztusi megszállás véget vetett a prágai tavasznak és elkezdődött a “normalizáció”

Az invázió a második világháború vége óta a legnagyobb fegyveres akció volt Európában, amely 1968. augusztus 20. és 21. között kezdődött.