2021. szeptember 23, csütörtök - Tekla

Hírek

2021. Szeptember 14. 17:17, kedd | Világ
Forrás: NASA/HVG

NASA: Akár egymillió évig is lehetett víz a Marson

NASA: Akár egymillió évig is lehetett víz a Marson

Izgalmas eredményekkel szolgált a Perseverance marsjáró által összegyűjtött kőzetminta, írja a HVG.hu portál.

Nemrég történelmet írt a NASA, a Perseverance marsjárónak ugyanis sikerült begyűjtenie egy kőzetmintát a vörös bolygó felszínéről. Azóta már egy újabb lyukat is fúrt a tudósok által kinézett sziklába, és a szakemberek szerint igen jó döntés volt a kutatás helyszínéül a Jezero-krátert választani.

A Perseverance sajnos nem képes az összes vizsgálat elvégzésére, de a fedélzetén van néhány műszer, amelyekkel elvégezhetők a legkezdetlegesebb elemzések. Az összes adatot csak a Földön tudják megszerezni a tudósok, de az első eredmények alapján úgy néz ki, sokáig volt jelen víz a vörös bolygón. Elvileg a vízfelszín annyira stabil volt, hogy akár mikroszkopikus élet is létrejöhetett benne.

A kutatók emellett olyan sókat is detektáltak a kőzetben, amelyek akkor képződhettek, amikor a víz átfolyt a sziklán, amelyből most mintát vett a Perseverance. A tudósok abban bíznak, hogy ezek a sók a korai élet nyomait is megőrizhették.

Biztosat természetesen még nem lehet mondani, egyetlen sziklából vett csak mintát a marsjáró. A teljes vizsgálat előtt a Perseverance-nak még több helyről kell mintát vennie, a mintákat pedig a Földön kell majd megvizsgálni. Ez pedig akár még évekbe is telhet.

Címkék: kutatás, Mars, tudomány, víz

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 17:43, szerda | Világ

Ezreket evakuáltak La Palma szigetéről egy különösen aktív vulkán miatt

A Spanyolországhoz tartozó La Palma szigetéről több, mint 6800 embert kellett kimenekíteni. A hivatalok Todoque városából evakuálták a lakosokat a Cumbre Vieja vulkán aktivitása következtében.

2021. Szeptember 20. 17:28, hétfő | Világ

Ezen a napon: szeptember 20. – A Takarítás világnapja

Folytatjuk állandó rovatunkat a szeptember 20-i eseményekkel. A takarítás mellett próbáljunk elmerülni a történelem érdekesebb és fontosabb eseményeiben. Mindenkinek szép napot és jó olvasást!

2021. Szeptember 20. 15:37, hétfő | Világ

Zuckerberg fittyet hány a facebook algoritmusának negatív következményeire

A szociális háló alapítója egyáltalán nem zavartatja magát a facebookon alkalmazott algoritmus negatív hatásai miatt. Teszi mindezt szándékosan.

2021. Szeptember 19. 20:01, vasárnap | Világ

Elkészült a Google atlanti kábele

A tech-óriás nagyszabású projektjére csupán egy évnyi idő volt szükséges.