2024. május 14, kedd - Bonifác

Hírek

2021. Április 15. 12:48, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: TASR / dunaszerdahelyi.sk

Nagyszombat megye: jön az otthoni oltás

Nagyszombat megye: jön az otthoni oltás

Nagyszombat kerület önkormányzata a már meglévő nagy kapacitású oltópontok mellett egy újabb módszeren dolgozik. Mobil-oltócsoportok felállítását tervezik, amelyek tagjai otthonaikban olthatják be a jelentkezőket.

A szolgáltatást azonban csak olyanok vehetik igénybe, akik szociális intézményekben laknak és elmúltak hetven évesek, nem tudnak elmenni az oltópontokba vagy marginalizált közösségekben élnek. Az újításról Jozef Viskupič megyeelnök számolt be elsőként. „Öt-tíz oltócsoportot szeretnénk felállítani, amelyek folyamatosan oltani fognak. A fenntartótól függetlenül, a szociális intézményekben kezdjük a munkát,” nyilatkozta Viskupič. A szolgáltatást igénybe vevők Pfizer/BioNTech vakcinákat kapnak, a programot pedig a Nagyszombatban található Preventíva klinika bonyolítja le. Peter Bakič, az intézmény ügyvezető igazgatója elmondta, olyan mentősök és orvosok lesznek a mobil oltócsoportok tagjai, akiknek már van tapasztalatuk ezen a téren. Teljesen felszerelt mentőautóval fognak közlekedni. „Egy csapat öt-tíz embert tud beoltani naponta,” folytatta Viskupič.

Ha a próbakör sikeres lesz és nagy lesz az érdeklődés, úgy a megye folytatni fogja a megkezdett projektet. Az orvosok szerint a legfontosabb, hogy minden veszélyeztetett polgár megkapja a védőoltást. Lucia Šmidovičová, az egészségügyi részleg igazgatója hozzátette, a megye szorosan együttműködik a körzeti orvosokkal. „Arra fogjuk kérni őket, állítsák össze azoknak a mozgásképtelen betegeknek a listáját, akiknek az egészségi állapota lehetővé teszi, hogy megkapják az oltást,” mondta.

A megyefőnök már kapcsolatba lépett a kerület polgármestereivel. Arra kérte őket, hogy adják le a mozgásképtelen lakosok listáját. „A polgármesterek nagyon sokat segíthetnek ebben a munkában,” mondta Viskupič.

A marginalizálódott közösségek tagjainak oltásával kapcsolatban az egészségügyi minisztérium döntésére vár a megye. „Készen akarunk állni, mire megkapjuk az összes szükséges engedélyt,” zárta Viskupič.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.