2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2023. Január 01. 10:27, vasárnap | Helyi
Forrás: Csallóköz Területi Idegenfogalmi Szövetség

Nagy léptekben fejlődik a csallóközi gasztronómia

Nagy léptekben fejlődik a csallóközi gasztronómia

Véget ért a várakozás, csütörtökön kiderült, melyik étterem készítette a legfinomabb ételt A Csallóköz legjobb étele versenyen 2022-ben. A legtöbb pontot érő étel fácánból, kacsából és harcsából készült.

Sajtóhír

Amint azt korábbi cikkünkben említettük, az idei versenyre 11 étterem nevezett be. A megmérettetést a Csallóköz Területi Idegenfogalmi Szövetség és a Kukkonia Polgári Társulás szervezte meg november végén, amelynek ismét a dunaszerdahelyi MOL Aréna látványkonyhája adott otthont.

Felülmúlták önmagukat is a versenyzők, ugyanis most nagyobb mértékű fejlődés volt tapasztalható mindegyiküknél, mint a korábbi versenyeken - dicsérte a mezőnyt Horváth Szilveszter, a győri La Mareda étterem kreatív séfje, a szakmai zsűri elnöke. A zsűri további tagjai, Peter Duranský és Peter Vajgel, akik a Bocuse d’Or Europe 2022 döntőjében képviselték Szlovákiát, szintén pozitív véleménnyel voltak a régió kulináris fejlődéséről. Vajgel szerint a gasztronómia szempontjából is fontos volt a megmérettetés .

A fiatal szakácsoknak nagyon sokat jelentett a nagy szakértelmű zsűritagok pozitív visszajelzése. A versenyzők szerint az eseménynek nagy közösségformáló ereje is van.

A versenybe neveztek éttermek Dunaszerdahelyről, Nagymegyerről, Jókáról, Nyékvárkonyból, Nyárasdról és Komáromból, ami arra utal, hogy a térség gasztronómiája rengeteget fejlődött az utóbbi időben.

A rendkívül szoros versenyben hat étterem végzett a negyedik helyen, ezek a Peter’s bar (Dunaszerdahely), a Lokal bistro (Dunaszerdahely), a Park Bistro (Dunaszerdahely), a Klapka étterem (Komárom), a Pallos (Nyárasd) és a 24 Lakes Restaurant (Jóka). A dobogó alsó két fokán két-két étterem osztozott. Harmadik helyen a PLATZ - Bistro & BAR (Dunaszerdahely) és a New York Coffee & Restaurant (Dunaszerdahely) zárt. Az ezüstöt idén a Corvin Restaurant (Nagymegyer) és a Villa Rosa (Dunaszerdahely) nyerte. A legjobb étterem díját a Hotel Amade Château (Nyékvárkony) étterme nyerte el.

A Platz Bistro & BAR séfje, Fülöp Tamás csallóközi borászatból származó borral ízesített rozé kacsamellet készített, amelyet fűszeres sütőtökpürével és füstölt bébirépával tálalt, ami igazán ízlett a zsűrinek.
Szerencsés József, a New York séfje céklával marinált süllőfilével lepte meg a zsűrit, akiknek nagyon tetszett az ötletes elkészítés és a tányéron megjelenő ízharmónia.
Sütőtökkel és homoktövissel tálalt harcsasteaket készített Madi Ervin, a Villa Rosa séfje, a tányérba fektetett energiáját a szakmai zsűri is elismerte.
Polák Ferenc, a Corvin Restaurant séfje kacsa trilógiát tálalt a zsűrinek, amely ritkaságnak számít az éttermekben.

A legtöbb pontot a Mészáros Benjamin, a Hotel Amade Château séfje által készített csallóközi fácán kapta, amelyet gombával, paszternákkal, fermentált káposzta espumával tálalt és saját készítésű savanyított finomságokkal tett teljessé. A különböző módokon elkészített étel komplexitását és a tányér elkészítésébe fektetett munka nyerte el a bírák tetszését.

„Öröm látni, hogy egyre többen érdeklődnek a megmérettetés iránt és a szakmai visszajelzések is igazolják a verseny sikerét" – fejezte ki dícséretét Somogyi Gábor a Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség elnöke.
Dóka Tímea, a Kukkonia Polgári Társulás elnöke a szakmai fejlődés lehetőségét emelte ki. A szervezet több hasonló eseményt is tervez, amelyekkel hozzá szeretnének járulni a csallóközi gasztronómia fejlesztéséhez.

A verseny védnökei Bindics Imre executive chef és Czucz Péter creative chef voltak.

„A verseny magában hordozza a fejlődés lehetőségét, ezért bízunk benne, hogy az ilyen jellegű kezdeményezésekkel elő tudjuk segíteni a gasztronómia fejlődésének sikerét" – mondta Czucz Péter.

A Csallóköz Területi Idegenforgalmi Szövetség és a Kukkonia Facebook-oldalán továbbra is megtekinthető a versenyről készült videósorozat. A kedvenc szakács szavazás január 9-ig tart, a szavazók közt meghívást sorsolnak ki a dobogós éttermekbe és a szerencsés nyertesek megkóstolhatják A Csallóköz legjobb ételét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.