2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2020. December 02. 14:37, szerda | Világ
Forrás: HVG

Nagy Britanniában engedélyezték a BioNTech és a Pfizer koronavírus-vakcináját

Nagy Britanniában engedélyezték a BioNTech és a Pfizer koronavírus-vakcináját

Az egész világon elsőként hagyták jóvá az Egyesült Királyságban a BioNTech és Pfizer oltóanyaggyártó cégek koronavírus elleni vakcináját.

Elsőként az idősek, egészségügyi dolgozók kaphatják meg az oltást már a napokban – tájékoztat az Index. A britek 40 millió adagra szerződtek le a 95 százalékos hatékonyságú oltásból. Mivel a vakcinából fejenként kettőt kell beadni, ez a mennyiség összesen 20 millió ember immunizálásra elegendő. A két oltóanyaggyártó cég még november elején jelentette be, hogy hatásos vakcinát tudott fejleszteni a koronavírus-járvány ellen, mely a legújabb vizsgálatok szerint 95 százalékos hatékonyságú.
A BNT162b2-nek nevezett vakcina a vírus genetikai kódját tartalmazva tanítja meg a testnek, hogyan küzdjön a Covid–19-cel, és alakítson ki immunitást a kórokozó ellen. A BioNTech fejlesztése rekordidő alatt született meg, összesen 10 hónap alatt. Bizonyítottan nem okoz erős, komolyabb mellékhatásokat. A szer egyetlen hátránya a többi ilyen anyaghoz képest, hogy mínusz 70 Celsius-fokon kell tárolni, illetve az ára is valamivel drágábbra jön ki: a BBC 15 fonttal (kb. 6 ezer forinttal) kalkulál oltásonként. Az oxfordi és az orosz vakcinák 3, illetve 7,50 fontba kerülnek. A szakemberek figyelmeztetnek, hogy az előrelépés ellenére nem dőlhetünk hátra: az oltóanyagoktól függetlenül is tartani kell a távolságot és arcmaszkot kell hordani, hogy csökkenteni tudjuk a fertőzésszámokat. Az oltóanyagból az EU-s tagállamokba is kerül majd, de az ehhez kapcsolódó engedélyeztetési folyamat még nem zárult le. Az amszterdami székhelyű Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA), amely gyorsított eljárásban igyekszik döntést hozni. Ha engedélyezik, úgy még az év vége előtt megkezdődhet a vakcina európai forgalmazása és használata.

Címkék: nagy-britannia, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.