2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2023. Július 06. 07:23, csütörtök | Világ
Forrás: teraz.sk

Nagy-Britannia és Lengyelország megerősíti külpolitikai és védelmi együttműködését

Nagy-Britannia és Lengyelország megerősíti külpolitikai és védelmi együttműködését

Az aláírást megelőző találkozón a miniszterek megvitatták az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az euroatlanti régió védelmét és biztonságát.

Brit tisztviselők szerdán "közeli barátként és értékes szövetségesként" méltatták Lengyelországot. A két ország új partnerségi megállapodást írt alá, amelynek célja az együttműködés elmélyítése a külpolitika és a védelem területén. Erről a TASR számol be a PA Media és a DPA hírügynökségek jelentése alapján.

James Cleverly brit külügyminiszter és Ben Wallace védelmi miniszter lengyel kollégáikkal, Zbigniew Raóval és Mariusz Blaszczakkal közös prioritásokról állapodtak meg többek között Fehéroroszország és Kína ügyében - közölte a brit védelmi minisztérium.

A 2030-ig tartó új stratégiai partnerség a 2017-es brit-lengyel szerződésre épül. Cleverly egy már eddig is erős szerződés továbbfejlesztéseként és megerősítéseként jellemezte. "A kapcsolatunk jó, számos regionális és globális kérdésben természetes egyetértésben találjuk magunkat" - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy ez az egyik igazán pozitív pontja Nagy-Britannia nemzetközi kapcsolatainak.

Az aláírást megelőző találkozón a miniszterek megvitatták Ukrajna támogatását, valamint az euroatlanti térség védelmét és biztonságát. "Lengyelországgal, történelmi védelmi partnerünkkel és NATO-szövetségesünkkel együtt az Egyesült Királyság megvédi a NATO keleti szárnyát és támogatja Ukrajnát az orosz agresszióval szemben" - mondta Wallace.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.