2024. július 19, péntek - Emília

Hírek

2023. December 11. 20:38, hétfő | Helyi
Forrás: Dunaszerdahelyi.sk

Nagy Attila: 100 szerdahelyi történet

Nagy Attila: 100 szerdahelyi történet

Mi volt a Pókhegy, a Csiger, a Szerdahelyi Czéczeg? Mikortól Szent György a város védőszentje? Merre állt a szerdahelyi vár?

Hol voltak a település korai vásárterei? Miért épp Szent Péter volt a város történelmi pecsétjében? Kikről nevezték el Sikabonyt? Ki volt a szerdahelyi lucifer? Ki énekelt palinódiát, átírva a helyi reformátusok történelmét? Hogyan készült a híres „csíkos káposzta”? Melyik híresség született Kétszer-Újfaluban? Vannak-e kísértetek a Sárga kastélyban? Miről kapta a nevét az egykori Csillag utca? Milyen sírok vesztek oda a régi temetőkben? Milyen kincset ástak ki a kápolna falánál? Ki volt Horthy Miklós dunaszerdahelyi ükapja? Hogyan is nézett ki a híres Kondé kripta? Hogyan éltek a szerdahelyi haszid zsidók? Mit énekeltek az éjjeliőrök a szerdahelyi utcákon? Miért háborogtak a szülők a tornaórák miatt? Miért volt büdös a „büdös udvarban”? Hogy beszéltek a régi csallóköziek? Hogy került magyar gomb a cseh Hrabek majmára? Valóban éltek királyi ivadékok Dunaszerdahelyen? Ki volt a leghíresebb sikabonyi fácántenyésztő? Ki volt a királyi viadorok utóda? Ki volt a magyar magánjog szerdahelyi zsenije? Hányszor égett porrá a város? Kik voltak az első dunaszerdahelyi lánglovagok? Szerdahelyen született a magyar ejtőernyőzés úttörője? Hogyan szökött meg Uraszov a fogolytáborból? Kik és miért fotóztak a 19. század végén a városban? Miért lett sárga-kék a DAC? Miképp tért haza Dunaszerdahely?

Rengeteg kérdés, amire ott a válasz a 100 szerdahelyi történetben!
December 5-étől a könyvesboltokban – könyvbemutatók december 12-én (MCC, 17,30) és december 14-én (Csallóközi Múzeum, 18,00).

A 100 szerdahelyi történet című A4-es színes, képekkel gazdagon illusztrált helytörténeti album 100 érdekes, rövid és izgalmas ismeretterjesztő íráson keresztül ad bepillantást a Csallóköz szívének, Dunaszerdahely városának az életébe – a honfoglalástól egészen a 21. századig.

A kötet célja az ismeretterjesztés, a várostörténet mozaikjainak, fehér foltjainak további kirakása, a helyi és a regionális történelem kiszínezése, élettel megtöltése – ugyanis maga a szöveg, de a képanyag is rengeteg új információt tartalmaz, érintve többek között a település életmódtörténetét, gazdasági és társadalmi viszonyait vagy éppen gasztronómiáját, fotótörténetét, jeles személyiségeit, illetve történelmének kulcsfontosságú állomásait.

Szerzője Nagy Attila, Dunaszerdahely város helytörténésze.

Forrás: Nagy Attila

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 14. 16:33, vasárnap | Helyi

Napszúrásveszély! Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Másodfokú hőségriasztás van érvényben ma, július 10-én Szlovákia déli járásaiban, a nappali csúcshőmérséklet meghaladhatja a 37 °C-t.

2024. Június 20. 10:01, csütörtök | Helyi

Késéssel kell számítani egyes Leo Express járatokon a hétvégén

A Leo Express tájékoztatja az utasokat, hogy a vasúti síneken történő munkálatok miatt 2024. június 22-23-án a Lég - Úszor szakaszon 9:50-14:10 között vonatpótló buszjáratokat vezetnek be.

2024. Június 14. 12:50, péntek | Helyi

Hat embert kellett kimenteni a Kis-Dunából

Két mentőautót és egy mentőhelikoptert küldtek a helyszínre.

2024. Június 05. 15:51, szerda | Helyi

A Duna felső részénél csökkenni, az alsónál viszont emelkedni fog a vízszint

Pozsonyban a tartós esőzésekből eredő áradások miatt másodfokú, a dunaszerdahelyi járásban első szintű hidrológiai figyelmeztetés van érvényben.