2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Március 10. 11:20, péntek | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Naď szerint Szlovákia Lengyelországgal együtt küldhetne vadászgépeket Ukrajnába

Naď szerint Szlovákia Lengyelországgal együtt küldhetne vadászgépeket Ukrajnába

Szlovákia Lengyelországgal együtt MiG-29-es vadászgépeket küldhet Ukrajnába. Jaroslav Naď ideiglenes védelmi miniszter ezt csütörtökön megerősítette, hozzátéve, hogy a gépek biztosításáról még nem született döntés.

Egyúttal bejelentette, hogy új kompenzációs ajánlatot tett a MIG-ek pótlására, amely szerinte többszörösen meghaladja a vadászgépek értékét.

"Hivatalos információim vannak, és ezt a lengyel elnök is megerősítette a CNN-nek adott nyilatkozatában, hogy készek ilyen módon cselekedni. Ez így van rendjén, mert rájöttek, hogy a MIG-ek emberéleteket menthetnek, és már tényleg haszontalanok számunkra. Erről még nem döntöttek, mert ehhez vagy a kormány, vagy a nemzeti tanács döntése szükséges, erről most tárgyalnak" - mondta Naď

A tárcavezető azt szeretné, ha a Szlovák Köztársaság alkotmányában egyértelműen rögzítenék, hogy ügyvivő kormány esetén kinek milyen jogköre van. Nem gondolja, hogy az olyan ügyekről, mint például a vadászgépek adományozása, az elnöknek kellene döntenie. "Ha már dönteni kell, akkor a döntés a kormányé legyen" - mondta, hozzátéve, hogy szerinte ez lenne a legkorrektebb és legegyszerűbb megoldás.

Naď azt is szorgalmazta, hogy már most döntsenek a MIG-ek sorsáról, félretéve a politizálást. Mint emlékeztetett, a MIG-ek életeket menthetnek Ukrajnában, Szlovákiának pedig már nincs szüksége rájuk.

forrás: teraz.sk

Címkék: MIG, MiG-29, ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.