2024. május 17, péntek - Paszkál

Hírek

2021. Április 15. 10:06, csütörtök | Kultúra

Művészeti gyakorlat Párizsban – most a Te álmod is valóra válhat!

Művészeti gyakorlat Párizsban – most a Te álmod is valóra válhat!

A Képzőművészeti Egyetem (VŠVU) elsőként lett a Cité internationale des arts, a párizsi művészeti gyakorlatok nemzetközi központjának partnere.

A Párizsi Szlovák Intézet kezdeményezése és az azt követő kétéves egyeztetés után a Pozsonyi Képzőművészeti Egyetemnek sikerült, hogy az a V4-es régión belül a Cité internationale des arts partnerévé váljon. A CIDA a világ legnagyobb művészeti gyakorlatok nemzetközi központja és 1965 óta aktív.

Montmartre-ban és Marais-ban fognak alkotni
Ez a nemzetközi világközpont több mint 130 francia és külföldi szervezettel működik együtt, amelyek évente több száz művészt küldenek ide a világ minden tájáról. A műtermek két épületben lesznek elérhetők számukra – mindkettő a híres Marais és Montmartre művészeti negyedekben található. A gyakornokok ezenkívül segítséget kapnak karrierjük fejlesztésében, valamint a szakmai kapcsolatok kialakításában.

A Képzőművészeti Egyetem a Cité internationale des arts egyik partnerévé vált, ami lehetővé teszi, hogy szlovák művészeket küldjön ki három hónapos tartózkodásra Párizsba. Már idén kiküldik az első művészt Franciaországba.

További iskolák is csatlakoznak
"Az iskolának rendkívül fontos, hogy ne zárkózzon önmagába, hogy érzékelje a művészeti iskolák doktoranduszainak és végzőseinek szükségleteit. Műtermet fenntartani Párizsban természetesen rendkívüli tekintélyt jelent, de ennél fontosabb, hogy az iskola sokkal szélesebb körben érje el a művészeti közösséget, valamint hogy megfelelő feltételeket teremtsen az végzősök növekedéséhez és fejlődéséhez," tette hozzá Bohunka Koklesová, a Képzőművészeti Egyetem rektora. "Nagyszerű tapasztalat ez egy művész számára, egyúttal remek lehetőség nyílik érvényesülni és bemutatkozni. A francia galeristák és gyűjtők végre kezdik értékelni azt a minőséget, amely nálunk otthon is megtalálható, és már nem csak a legismertebb neveket emlegetik. A középgeneráció művészein kívül már a fiatal művészek és friss diplomások is az előkelő képviseletet képezik," mondta Jakub Urik, a Párizsi Szlovák Intézet igazgatója.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 16. 10:27, csütörtök | Sport

HARMADIK GYŐZELEM A VB-n: A szlovákok 4:0-ra verték Lengyelországot

Samuel Hlavaj kapus 20 védést mutatott be, és bemutatta első hibátlan mérkőzését.

2024. Május 16. 10:02, csütörtök | Rendőrségi

Kaliňák: A miniszterelnök állapota a műtét után stabil, de még mindig súlyos

A kórház szóvivője hozzátette, hogy két sebészcsoport öt órán keresztül operálta a miniszterelnököt. Jelenleg az intenzív osztályon ápolják.