2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2020. Október 22. 21:24, csütörtök | Koronavírus
Forrás: TASR

Mutatjuk, mit lehet és mit nem a lockdown alatt

Mutatjuk, mit lehet és mit nem a lockdown alatt

Reggel óta tárgyalt a válságstáb, ezt követően Igor Matovič miniszterelnök sajtótájékoztatón jelentette be a kijárási tilalmat, azaz népi nevén a lockdownt. A kabinet végül az enyhébb verzió mellett döntött.

Október 24. és november 1-je között kijárási tilalom lép érvénybe Szlovákia egész területén. Kivételt képeznek a negatív teszttel rendelkezők, a munkába járók és azok, akiknek halaszthatatlan intéznivalójuk van a lakhelyükön. A természetbe vágyóknak jó hír, hogy amennyiben járásukon belül maradnak, úgy látogathatják az erdőket és turisztikai látványosságokat.

A legrosszabb helyzetben lévő járásokban (Námesztó, Turdossin, Alsókubin, Bártfa) azonban szigorúbb szabályok lépnek érvénybe, erről Igor Matovič tájékoztatott a válságstáb ülése után. Az ezekben a járásokban élőknek még a kivételekhez is szükségük lesz negatív, október 23-tól nem öregebb PCR- vagy antigén-tesztre. A kormányfő szerint ez volt Szlovákia történelmének legnehezebb döntése.

A kijárási tilalom nem érvényes éjjel 1:00 és 5:00 között. Ugyanúgy kivételt képeznek a tesztelésre, a munkába és az iskolába vezető utazások, valamint a legközelebbi patikába, élelmiszerüzletbe vagy orvosi rendelőbe vezető utak.

További kivételt képez a haszonállatok etetése, a háziállatok sétáltatása 100 méteres koncentrikus körben. A következő héten részt vehetünk temetéseken, elmehetünk a postára, a bankba, a biztosítóba, a tisztítóba, az autószervizbe és a benzinkutakra.

A miniszterelnök megerősítette a hírt, miszerint a legrosszabb állapotban lévő járásokban a hétvégén próbatesztelést tartanak, méghozzá péntek reggel 8-tól a vasárnapi délutáni órákig. A következő két hétben pedig letesztelik az ország többi járását is. A mozgástér leszűkítése miatt az alapiskolák felső tagozatos diákjai is távoktatásra váltanak, az 1-4-esek egyelőre maradnak az osztálytermekben, akárcsak a bölcsödét és óvodát látogató gyermekek.

Címkék: lockdown

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.