2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Július 26. 11:49, hétfő | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Mutatjuk, milyen változásokat hoz az új járványellenes törvény

Mutatjuk, milyen változásokat hoz az új járványellenes törvény

Viharos hozzászólásokat követően elfogadták az új járványellenes törvényt. Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter szerint azonban az elfogadott csomag több ponton eltér az eredetitől.

A Sme rodina az utolsó pillanatban olyan változtatásokat eszközölt a törvényen, amelyek relativizálják az eredeti célt. A törvény eredetileg azért juttatta volna előnyökhöz a beoltottakat, hogy ezzel motiválják a lakosságot az oltás iránt. Nézzük meg, mi maradt az eredeti törvényből és min változtattak az utolsó pillanatban?
A törvénymódosítás mellett végül 77-en tették le voksukat, ellen 55-en szavaztak, senki sem tartózkodott. A szavazást megelőző két napban forrott a levegő a két kormánypárti formáció között, közben pedig zajlott a kormány-ellenzék csörte is. A helyzetet nem könnyítette az sem, hogy a parlament épülete előtt folytonos tüntetések zajlottak. Ebben a feszült hangulatban sikerült aztán kompromisszumra jutniuk a feleknek, amellyel a kormánypárti képviselők igen, de a szakemberek messze nincsenek megelégedve. Erre figyelmeztetett a SAS-os Jana Bittó Cigániková is. „Sikerült beszélnem némelyikükkel, és nincsenek elragadtatva a végeredménytől,” mondta a politikus.

Boris Kollár formációja addig lobbizott a szabályok enyhítésén, hogy azok már megengedik a nem beoltottak számára is a teszt nélküli belépést élelmiszerüzletekbe, patikákba és drogériákba, függetlenül attól, éppen milyen a járványügyi helyzet. A nem beoltottaknak továbbra is kötelező lesz a negatív koronavírusteszt felmutatása például éttermekben, színházakban vagy a fodrászatokban. Az ellenzék ezt diszkriminációnak nevezte és elutasítja, hogy a kormány két táborra osztja az embereket.

Ingázók: Ingyenes tesztelés és egyéb enyhítések
Mi minden változik Lengvarský törvénymódosítását követően? Az érvénybe lépés után minden ingázónak ingyenes lesz a határokon zajló antigénes tesztelés. A többi rendeletet egyelőre csak biztonság kedvéért hozták meg arra az esetre, ha rosszabbodna a járványügyi helyzet. Elsősorban ezekről az intézkedésekről van szó:

  • A tömegrendezvényekre való belépéshez szükséges lesz a teljes oltottságról szóló igazolás (GreenPass), a betegség legyőzését igazoló orvosi dokumentum vagy egy 48 óránál nem idősebb negatív koronavírusteszt.

  • Ingyenes tesztelés jár azoknak, akik munkába vagy iskolába mennek, valamint továbbra sem kell fizetni akkor, ha kapcsolatba kerültünk egy fertőzöttel. Nem kell fizetni akkor sem, ha tüneteket produkálunk, műtét előtti kivizsgálásra megyünk vagy csemeténket visszük gyermektáborba.

  • A jelenlegi formájában elfogadott módosítás alapján senkinek nem lesz szüksége tesztre, ha élelmiszerüzletbe, gyógyszertárba, optikushoz vagy drogériába igyekszik.

  • Az iskolákban és a munkahelyeken való ellenőrzés módja az ún. öntesztelés lesz, ahol az adott személy az orrlyuka széléből vett mintát helyezi be egy ellenőrző fiolába.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.