2024. május 1, szerda - Fülöp

Hírek

2021. Június 21. 10:51, hétfő | Kzélet
Forrás: profesia.sk / Nyitókép: cas.sk - istock

Mutatjuk, idén melyik végzősökre csapnak le a cégek

Mutatjuk, idén melyik végzősökre csapnak le a cégek

Ezéven a cégek leginkább az informatikát, gépészetet és közgazdaságot végzett diákok után vadásznak. A Profesia.sk munkakereső portál adatait Nikola Richterová szóvivő tette közzé.

A számok alapján a tavalyi, koronavírus sújtotta évben sokkal nehezebb volt a végzősök elhelyezkedése a munkapiacon. Az alacsonyabb érdeklődés szinte az összes szegmenst érintette. „Legyen szó akár informatikáról, technikáról, sportról vagy jogról, a 2019-es adatokhoz képest kevesebben helyezkedtek el a munkapiacon,” nyilatkozta a szóvivő.

A portál egy pontozási rendszerbe helyezte be a tavalyi adatokat, amelyekből kiderült, hogy még mindig az informatika áll az első helyen 4,3-as eredménnyel. Azt követi az építészet (2,5), a közgazdaságtan (2,4), a technika (2,2), a gépészet (2,1) vagy a társadalomtudományok (2,1). A top 10-es listára befértek még olyan szakok, mint a jog, az egészségügy, a bölcsészet és a természettudományok.

Az iskolák esetében a legtöbb végzőst a Közgazdasági egyetemről vitték el a cégek, az EUBA 3,4-es pontszámot kapott. A dobogó második helyére a Szlovák technikai egyetem (STU) állhatott fel, amely 3,3-as eredményt ért el. A szóvivő szerint a két iskola között egyre kisebb a pontszámbeli különbség. A harmadik helyre egy nem fővárosi iskola került, a cégek ugyanis előszeretettel alkalmaznak végzősöket a Zsolnai egyetemről. A top ötben végzett még a Kassai technikai egyetem és a Szlovák Földművelési Egyetem is.

„A szakok esetében az informatika felé billent az elmúlt évek mérlege. Az első nyolcban csak egyetlen olyan szak van, amelynek nincs köze az informatikához vagy az elektrotechnikához, ez pedig a Comenius Egyetem gyógyszerészeti kara, amely tíz helyet javított az előző évekhez képest,” mondta a szóvivő.

Elmondása szerint az idei évben a legnagyobb, 21 helyet javító ugrást a Kassai egyetem építészeti kara hajtotta végre, amely még soha nem végzett ilyen magasan az év végi összesítésekben.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.