2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2023. Január 17. 14:51, kedd | Kultúra
Forrás: refresher.sk

Mögöttünk van a The Last of Us első része

Mögöttünk van a The Last of Us első része

Az HBO vasárnap mutatta be a nagy érdeklődésnek örvendő posztapokaliptikus sorozat első részét, amely a híres Playstation videojátékon alapul.

Ahogy az várható volt, a sorozat nagy sikert aratott, a Twitter-trendekben még az amerikai NFL-játékokat is felülmúlta.

Az első fél órában megismerhettük Joelt (Pedro Pascal), a lányát Sarah-t (Nico Parker) és a testvérét, Tommyt (Gabriel Luna). Az epizód elején a család mindennapi életét követhetjük szemmel, mígnem kitörik cordyceps gombajárvány.

Ezt követően egy dermesztő bevezetőben mutatta be nekünk az egyik epidemiológus a helyzet súlyosságát, amit már az 1960-as évek végén megjósolt. Ekkor a történet egészen 2002-ig ugrik, amikor Joelnek, Tommynak és Sarah-nak el kell menekülnie a fertőzött emberek elől, akik a cordyceps járvány következtében szörnyeteggé változtak. Ezeknek a lényeknek csak egy céljuk van, hogy kiirtsák az emberi fajt és közben minél több élőlényt megfertőzzenek.

Tommy és Joel túlélik, de Sarah az apja karjaiban hal meg, akit ez egy életre megváltoztat. Ezután egy második ugrás történik a történet idősíkján, ami alatt a Föld a megismerhetetlenségig megváltozott.

Az utcákat mindenféle növények és gombák nőtték be, a fertőzöttek csoportja mindenhol megtalálható és a karanténzónákon kívüli városok és falvak vagy üresek, vagy rablók és rabszolgák lepték el őket.

Ebben a világban, ha a szomszédod nem öl meg, mert tartozol neki három konzerv étellel, akkor valaki biztos megfertőz. Ennek ellenére Joel rendszeresen kockára teszi az életét, ugyanis csempészként, és hasznos és ritka tárgyakat szállít a bostoni karantén területére, amely a FEDRA (Federal Disaster Response Agency) felügyelete alatt áll.

Ez az egyik utolsó olyan működő intézmény a járvány előtt időkból, amely gondoskodik a rendről. Komoly szigor uralkodik itt, mivel a kihágásokért rendszeresen büntetik az embereket: megölik azokat akik megfertőződnek, vagy megszegik a szabályokat. Joel is ilyen rendszeres szabálysértőnek számít, de mindaddig óvatos, amíg valamit mindennél jobban meg nem akar szerezni. Ekkor már a saját magának felállított szabályokat sem tartja be.

Joel a legjobb barátnőjével, Tess-szel (Anna Torv a Mindhunterből) meg akarják találni Tommyt, így szokatlan megbíztatást vállalnak el Marlene-től (Merle Dandridge, aki Marlenét is játszotta a játékokban), a Fireflies nevű ellenállás vezérétől. A tinédzser Ellie (Bella Ramsey a Trónok harcából) Marlene kezébe kerül.

Ellie lehet az első ember, aki immunis a cordyceps gombával szemben, ezért Marlene ki akarja csempészni a városból egy nagyobb Fireflies bázisra, ahol megpróbálnak vakcinát készíteni, hogy visszaállítsák az emberiség rendjét.

A sorozat készítői a játékhoz képest apróbb változtatásokat eszközöltek a történeten, amivel igyekeztek igazán kitágítani a The Last of Us világát. Gazdagították a karakterek közötti kapcsolatokat, és jobban belemerültek a karakterek személyiségének megismerésébe.

Így kezdődik tehát a Joel kalandja, amit a következő két hónapban az HBO-n keresztül követünk végig. Az első évad évad összesen 9 epizódból áll.

forrás: refresher.sk
fénykép: YouTube

Címkék: HBO, HBO Max, The Last of Us

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.