2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Július 20. 10:04, kedd | Koronavírus
Forrás: cas.sk

Minden, amit az ellenanyagról tudni kell

Minden, amit az ellenanyagról tudni kell

A koronavírussal szemben védelmet nyújtó ellenanyag a fertőzést követően legalább kilenc hónapig a testünkben marad, derül ki az Imperial College és a Padovai Egyetem közös kutatásából.

A hírről először a DPA hírügynökség adott tájékoztatást. Az ellenanyagok mértéke „magas marad”, függetlenül attól, hogy az alany a fertőzést követően produkál-e koronavírusos tüneteket vagy sem. Erre a következtetésre egy észak-olaszországi kutatás után jöttek rá, amikoris a leginkább sújtott régióban vizsgálták a betegségen átesett pácienseket. „A legtöbb esetben elegendő mennyiségű ellenanyag termelődött, függetlenül attól, hogy a páciens mutatott-e tüneteket vagy sem,” áll a Nature Communicationsben megjelent tanulmány következtetéseiben.

A kutatás során összesen 3000 beteget vizsgáltak meg az észak-olaszországi Vó településen tavaly május és november között. A várost azután izolálta az olasz hadsereg, hogy elsőként alakult itt gócpont Európában – tájékoztat a DPA.
A tavaly februárban és márciusban megfertőzött páciensek 98,8%-nál alakult ki ellenanyag. A kutatócsoport elmondása szerint egyes esetekben még nőtt is az ellenanyagtermelődés mértéke, ami az ismételt fertőződés és az immunrendszer erősödése között vont párhuzamot. A tudósok megegyeznek abban, hogy vakcina a régebbi vírusvariánsokkal szemben minimum 6-9 hónapig védelmet biztosít. A Washingtoni Egyetem tanulmánya még messzebb megy: szerintük az oltás nyújthat akár „örökös védelmet” is, de ez több mindentől függ. „Jelenleg nincs elegendő adatunk a bizonyításhoz, továbbra is vizsgálni fogjuk az ellenanyagok viselkedését,” írta Enrico Lavezzo.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.