2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2022. Január 12. 22:11, szerda | Koronavírus
Forrás: TASR / Nyitókép: Webnoviny.sk

Minden, amit az OP+ rezsimről tudni kell

Minden, amit az OP+ rezsimről tudni kell

Jóváhagyta a kormány az új, omikron jelzésű koronavírusvariáns elleni intézkedéscsomagot, amelynek értelmében egy teljes új, ún. OP plusz rezsim lép érvénybe.

Az OP+ azokat foglalja magába, akik:

1)három adag COVID-19 elleni védőoltással rendelkeznek,
2)két adag COVID-19 elleni védőoltással rendelkeznek ÉS az elmúlt 180 napon belül átestek a betegségen,
3)valamint azok, akik két adag vakcinával rendelkeznek, de birtokukban van egy 72 óránál nem régebbi PCR-, ill. egy 48 óránál nem régebbi negatív antigénteszt.

Az új rezsim a 2 évnél idősebb, 12 év és két hónapnál fiatalabb gyerekeket is érinti, tőlük tesztet kérhetnek. A teljesen oltott, teszttel is rendelkező, 12-18 év közötti tinédzserek is az OP plusz kategóriába tartoznak.

Az OP+ elsősorban a rendkívül kockázatosnak ítélt tömegrendezvényeket szabályozza, így esküvőkre, torokra, ünnepségekre, bálokra, diszkókra és egyéb összejövetelekre csak olyanok léphetnek be, akik megfelelnek a fent leírt kritériumoknak. Ők is csak maximum húszan lehetnek és mindenkit nyilvántartásba kell venni. Ezek a szabályok vonatkoznak az edzőtermekre, a wellness központokra, az élményfürdőkre és a gyógyfürdőkre is. Itt kivételt képeznek azok, akik orvosi javallat ellenében érkeznek. Az ilyen szolgáltató egységek belső terében egyszerre legfeljebb 50 személy, vagy 15 négyzetméterenként egy személy tartózkodhat.

Csak OP plusz rezsimben működhetnek a szálláshelyek is, de ez esetben nem korlátozzák a vendégek számát. A szállodák alap rezsimben nem működhetnek.
Az OP kategóriába azok a teljesen oltott személyek tartoznak, akik esetében az utolsó dózis felvétele óta legfeljebb kilenc hónap telt el. Ez vonatkozik a harmadik adagra is. Ugyanebbe a kategóriába tartoznak azok a személyek is, akik az elmúlt 180 napban estek át a COVID-19 betegségen, és utána felvették a vakcina első adagját, továbbá azok, akik az elmúlt 90 napban estek át a betegségen (ebben az esetben nem kérik az oltást), a 12 évnél fiatalabb gyerekek, valamint azok a személyek, akik számára ideiglenesen vagy tartósan ellenjavallt a védőoltás, nekik az erről szóló dokumentum mellett tesztet is fel kell mutatniuk.

Az OTP kategóriába a teljesen oltott vagy teszttel rendelkező személyek, illetve azok tartoznak, akik az elmúlt 90 napban vészelték át a betegséget. A gyógyultak esetében a pozitív PCR teszt a mérvadó. Az alap kategóriába mindenki beletartozik, az oltottságra, kórelőzményre, teszteredményre való tekintet nélkül.

Január 19-től az iskolai szemafor szerint folytatódik a jelenléti oktatás az óvodákban, az alap- és középiskolákban, valamint a speciális iskolákban. 12 évnél és két hónapnál fiatalabb gyerekek esetében ajánlott, ennél idősebb gyerekek esetében kötelező az OTP rezsim. A nyelviskolák, művészeti alapiskolák, szabadidőközpontok is csak OTP rezsimben működhetnek.

Az egyetemisták csak OP rezsimben vehetnek részt jelenléti oktatáson. A diákotthonokban csak jelenléti oktatáson részt vevő hallgatókat szállásolhatnak el.

A múzeumok, galériák, kiállítótermek, könyvtárak csak OP rezsimben tarthatnak nyitva.

Címkék: koronavírus, OP+, rezsim

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.