2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Február 17. 17:16, szerda | Világ

Milliárdokat fektet a klímavédelembe a Gates házaspár

Milliárdokat fektet a klímavédelembe a Gates házaspár

Nem rég jelent meg Bill Gates új könyve, amely a How to avoid a Climate Disaster címet kapta, és amelynek apropóján a milliárdos vállalkozó több blogbejegyzést írt, valamint több interjút is adott.

A Microsoft főnöke a következő öt évben több, mint két milliárd dollárt tervez a klímavédelemre fordítani. A befektetést főleg olyan startupok között osztja szét, akik innovációval és atomenergiával foglalkoznak. A jelenlegi globális állami kutatási befektetések összege 22 milliárd dollár, ami a Gates házaspár szerint roppant kevés. Ezt az összeget véleményük szerint legalább az ötszörösére, azaz 110 milliárd dollárra kellene növelni.

Bill Gates úgy vélte, hogy 2050-ig a szén-dioxid-kibocsátást nullára kellene csökkenteni azért, hogy a hatalmas környezeti és gazdasági károk elkerülhetők legyenek. Olyan sebességgel kell megváltoztatni a fizikai gazdaságot, amire a történelemben korábban még sosem volt példa. Ehhez elengedhetetlenek a szén-dioxid-adók, a tanúsítványkereskedelem és az alternatív energiák (nap, szél). Az utóbbiak ugyanakkor megbízhatatlanok az áramellátásban. Ezért van szükség az atomenergiára és a hidrogénre. Az utóbbi a cement- és az acélgyártásban válthatja ki a szén-dioxid-kibocsátást. Az utóbbi két terület felelős az ipari gyártás összes károsanyag-kibocsátásának 37 százalékáért. A szén-dioxid-adók csak a gazdag államokra vethetők ki, olyan országokra már nem, mint India.

A Microsoft társalapítója a klímaváltozás által okozott gazdasági károk nagyságát a koronavírus-járvány hatásaihoz hasonlította. Akár 20 esztendőn belül akkorára nőhetnek ezek a károk, mint ha minden tíz évben el kellene viselnünk egy mostani méretű járványt. Bill Gates kitért az elektromos autókra is, amelyek elterjedése túlzottan lassan valósul meg, Norvégia az egyik ország, amely kivételt jelent. Probléma továbbá, hogy a világ a klímavédelemben túlzottan az elektromos járművekre összpontosít és kevésbé olyan területekre, mint a termékgyártás. Pedig túlzottan eltérnek egymástól például a piaci árak és egy készülék szén-dioxid-mentes verziójának az ára.

A Breakthrough Energy, amely a menedzser kockázatitőke-befektető alapja, olyan startupokat finanszíroz, amelyek a technológiájukkal évente legalább 500 millió tonna szén-dioxid kibocsátásának a megtakarítását tetszik lehetővé. Ez az 51 milliárd tonnás teljes károsanyag-kibocsátás kereken egy százaléka. A 2 milliárd dollárral rendelkező alapot 2015-ben a Microsoft társalapítója közösen hozta létre három másik alapítóval (Hasso Plattner, SAP; Jeff Bezos, Amazon; Jack Ma, az Alibaba). Az összegből eddig 45 vállalkozást támogattak. A most bejelentett 2 milliárd dollárból legalább 40 startupot támogatnának. Az egyik fő terület az energiatárolásé, a cél olyan megoldások kifejlesztése, amelyek legalább 20-szor olcsóbbá teszik az energiatárolást.

A másik támogatott terület az atomenergia. A Breakthrough Energy által finanszírozott TerraPower LLC nevű vállalkozás egy újszerű, olcsó és biztonságos atomreaktoron dolgozik, amely emellett kevés radioaktív hulladékot termel. A menedzser pontosan tudja, hogy meg kell győzni az embereket az atomenergia előnyeiről és leginkább arról, hogy biztonságos. A kis atomerőművekbe való befektetés ötletét a Microsoft társalapítója már tavaly augusztusban ismertette.

Gates a könyvében önkritikusan azt írta, hogy tisztában van azzal, hogy nem ideális nagykövete a klímaváltozás elleni harcnak, mert nagy házai vannak és egy magánrepülőgéppel is rendelkezik, de igyekszik javítani ezen.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.