2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. November 28. 17:35, vasárnap | Világ
Forrás: Kínai Óceánügyi Egyetem / Nyitókép: Analytics Insight

Mesterséges intelligencia: tíz napra is pontos időjárás-előrejelzés

Mesterséges intelligencia: tíz napra is pontos időjárás-előrejelzés

Fejlődik a technika, fejlődik a mesterséges intelligencia is. Egy új, fontos szegmens esetében tapasztaltak előrelépést a tudósok, amely alapján jó előre pontosan megtudhatjuk, milyen időnk lesz.

A Kínai Óceánügyi Egyetem kutatói a mesterséges intelligencia segítségével akarnak az eddiginél sokkal pontosabb meteorológiai prognózisokat készíteni. A tudósok az általuk kifejlesztett új időjárás-előrejelző rendszert a gépi tanulás bevonásával készítették fel. A pontos meteorológiai prognózisok rendkívül fontosak számos területen, elegendő csak a légiközlekedésre és a szállítmányozásra, a mezőgazdaságra és a vízgazdálkodásra gondolni.

A megalkotott számítógép-hálózat négy időjárási változó (hőmérséklet, páratartalom, szélsebesség és szélirány) alapján készíti el az előrejelzéseit. A megoldás az Európai Középtávú Előrejelző Központ naponta kétszer nyilvánosságra hozott adataira támaszkodik és megtanulja, hogyan készítsen pontos prognózisokat.

A kutatókat a fejlesztés során a U-net nevű mély tanulási hálózat inspirálta, amely bioegészségügyi képeket elemez azért, hogy részletesebb információkat kapjon. Éppen ezért a saját rendszerüket úgy hívják, hogy CU-net, s a hasonlóságokra és a különbségekre utaló információkat kutatja fel, majd megtanulja, hogy azok miként befolyásolják egymást.

A CU-net felkészítése 2005-ben kezdődött el, majd a 2017-es és a 2018-as időjárás alapján tesztelték a képességeit. Haonan Chen, a Coloradói Állami Egyetem szakértője rámutatott, hogy az így nyert tapasztalatok közvetlenül felhasználhatók az időjárás- és klímaváltozékonyság innovatív diagnosztikájában. A mesterséges intelligencia alapvetően változtathatja meg a rendszerkutatást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.