2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2021. December 21. 16:28, kedd | Kultúra
Forrás: SZMÍT

Mentorprogramot hirdetett a Szlovákiai Magyar Írók Társasága

Mentorprogramot hirdetett a Szlovákiai Magyar Írók Társasága

A SZMÍT mentorprogramja ismét magas fordulaton pörög, a társaság várja olyan írók és írópalánták jelentkezését, akik szívesen fejlesztenék az íráskészségüket.

„Az irodalom művelése tehetség és munka. Főleg munka. Egy kötet (és egy írás) megszületésének csak az első fázisa az ihletett eksztázis. A többi a szerkesztés, amiben segítséget nyújtunk. Itt a lehetőség, hogy fejlődj. A Szlovákiai Magyar Írók Társasága ingyenes mentorálást kínál,” olvasható a SZMÍT honlapján.

A programba jelentkezők egy-egy neves és elismert írót vagy költőt kapnak maguk mellé. A mentorok pedig a képzés ideje alatt figyelemmel kísérik, megismerik és véleményezik is mentorált kollégáik irodalmi munkásságát. A koronavírus okozta járvány miatt a program kezdetben biztosan az online térben zajlik majd, de a szervezők odafigyelnek a jelentkezők földrajzi elhelyezkedésére is, a résztvevők ezáltal olyan mentort kapnak, akikkel később személyesen is konzultálhatnak. Jelentkezéskor lehetőség nyílik egy szövegmutatvány feltöltésére, amely nagyban megkönnyíti a számára kijelölt mentor munkáját. A program célja egyrészt a jelentkezők készségeinek fejlesztése, de a társaság a kortárs irodalmat is szeretné kibővíteni. „Fontos, hogy ne csak a halott szerzőinket olvassuk, hanem a kortárs felvidéki magyar szerzőket is. Ehhez pedig elengedhetetlen az utánpótlás. Célunk, hogy a fiatalság is hallassa a hangját, épp ezért megjelenési lehetőséget kínálunk az Előretolt Helyőrség felvidéki kiadásában és az Opus irodalmi folyóiratban,” áll a honlapon megtalálható tájékoztatóban.

Az írószervezet honlapján elérhető a mentorprogram bemutatása (az abban szereplő mentorokkal együtt), valamint a jelentkezési lap is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 17. 10:09, péntek | Világ

Ezen a napon: Május 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Május 17. 09:50, péntek | Magyarország

Orbán: Imádkozunk, hogy Fico minél hamarabb felépüljön

Emlékszem, amikor Szerbiában lelőtték Zoran Djindjic volt miniszterelnököt. Európának azt a területét veszélyes régiónak tartották. Akkor mindenki megdöbbent és elborzadt - mondta Orbán Viktor.