2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2022. Június 06. 21:30, hétfő | Világ
Forrás: Reuters • Portfolio

Menekülne a Burger King Oroszországból, de ez nem lesz könnyű menet

Menekülne a Burger King Oroszországból, de ez nem lesz könnyű menet

A Burger King nemzetközi terjeszkedésének alapját a közös vállalatok jelentették az elmúlt egy évtizedben - írja a Reuters cikke.

A hamburgeróriás franchise-hálózat segítségével tudott külföldön új éttermeket nyitni és működtetni, de a közös vállalati franchise-struktúra miatt most komoly akadályokba ütközik a kivonulása Oroszországból – írja a Reuters.

A Burger King anyavállalata, a Restaurant Brands International megvonta a támogatást az oroszországi éttermektől azután, hogy oroszország lerohanta ukrajnát, és márciusban közölte, hogy eladná részesedését a közös vállalatból. Egyelőre azonban nem tudott kilépni a partneri megállapodásaiból és bezárni a 800 oroszországi éttermét, amelyek franchise-rendszerben működnek. A vállalatnak pedig idén nem hogy profitot nem fog hozni az orosz tevékenység, de az első negyedévben még veszteséget is elkönyvelt el rajta.

A cég így fogalmaz: “Az orosz-ukrán háború hatásai mérhetőek, de nem számottevőek.” A gyorsjelentésben az áll, 2021-ben az orosz éttermek adták az értékesítési bevételek 2%-át, a BK burgerozók pedig mintegy 2,9% éppen Oroszországban van. A menedzsment várakozásai szerint 2022-ben nem fognak profitot realizálni Oroszországban és a január-márciusi időszakban 12 millió dolláros negatív hatása volt az üzletágnak a cégszintű EBITDA-ra, vagyis 2,6 százalékkal csökkentette azt.

A teljes kivonulással a gond az, hogy a jelenlegi nyugati szankciók nagyban leszűkítik a lehetséges vásárlók körét – mondták el az ügyhöz közel álló források a Reutersnek. Az egyik probléma jogászok szerint, hogy nagyon bonyolultak a jelenlegi, közös vállalaton alapuló franchise-megállapodások, amelyek eddig a Burger Kingnek úgy biztosítottak profitot a Whopper hamburgerek eladása után, hogy a saját pénzét nem kellett kockáztatnia. Nagy riválisával, a McDonald’s-zal ellentétben, amely tulajdonolja az oroszországi éttermek nagy részét és aki egy meglévő franchise-partnerének adja el őket, a Burger King tulajdonában egyetlen orosz étterem sincs.

A további tulajdonosok az orosz állami bank, a VTB, amelyet amerikai és európai szankciók is érintenek, a kijevi kockázati tőke társaság, az Investment Capital Ukraine, valamint Alexander Kolobov, a Burger King első számú franchise-partnere, aki 30 százalékos részesedéssel rendelkezik a közös vállalatban.

A Burger King anyacége szerint Kolobov miatt vannak még mindig nyitva az oroszországi éttermek, aki nem volt hajlandó bezárni őket. Kolobov azzal védekezett a Reutersnek, hogy soha nem volt teljes operatív irányítása, és nem volt felhatalmazása arra, hogy az éttermeket bezárja az összes vegyesvállalati partner beleegyezése nélkül.

Jelenleg a franchise jogok tulajdonosa nem tudja sem fizikailag, sem jogilag megakadályozni, a franchise partnerét abban, hogy tovább működjön – mondta el egy jogász a Reutersnek. A jogorvoslati lehetőségek időbe telnek és végül egy orosz bírósági tárgyalóteremben köthetnek ki.

Az Oroszországból való kivonulás egy új orosz törvény miatt is problémás, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy lefoglalja a távozó nyugati vállalatok helyi vagyonát. Közben a Burger King anyavállalatára és más amerikai székhelyű vállalatokra hamarosan a Biden-kormányzat új szabálya is lecsap - amely június 7-én lép hatályba -, és amely korlátozza, hogy az amerikai cégek bárkinek "vezetési tanácsadási szolgáltatást" nyújtsanak Oroszországban. Egyes jogászok úgy vélik, hogy a szabály olyan szolgáltatásokra is kiterjedhet, amelyeket a franchise-jogok tulajdonosai általában a partnereiknek nyújtanak, beleértve a termékek beszerzését, a vezetést, a készletellenőrzést, a telephelyek kiválasztását, a működési kézikönyveket, vagy csak szimplán a tanácsadást.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.