2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2023. Szeptember 01. 08:11, péntek | Tech
Forrás: refresher.sk

Melyik légitársaság a legbiztonságosabb, és melyiket érdemes elkerülni?

Melyik légitársaság a legbiztonságosabb, és melyiket érdemes elkerülni?

A repüléstől való félelem sokakat zavar, de gyakran megnyugtatónak találják, ha az ő légitársaságuk az egyik legbiztonságosabb. Nemcsak ezeket, hanem a legveszélyesebbeket is megnéztük, amelyeket jobb elkerülni.

Képzeld el, hogy egy régi repülőgépen ülsz, és hallod, hogy nyikorog a gép a repülés közben. Minden második lámpa működik, az ülések kopottak, és arra számítasz, hogy bármelyik pillanatban széteshet a levegőben. Amikor megérkezel, utánaolvasol a légitársaságnak, amellyel repültél, és megtudod, hogy nyolc halálos balesete volt, és a repülőgépeinek átlagéletkora magasabb, mint a szüleidé. Lassan, de biztosan rájössz, hogy vissza már inkább gyalog mész, mert nem akarod kockáztatni az életed.

A fenti példa erőltetett, és lehet, hogy csak egy filmben létezik, de még mindig vannak olyan légitársaságok, amelyek világszerte repülnek, és nem a legbiztonságosabb választásnak számítanak. Ezért megnézzük, mely légitársaságoknál volt a legtöbb halálos baleset, és melyek rendelkeznek a legrégebbi gépparkkal. Megkerestük azt is, hogy fordítva, melyek a legbiztonságosabbak. A rangsor talán segít a következő döntésedben, amikor a repülőjegyek kiválasztásakor. Vagy még mindig az ár lesz az irányadó?

Bár a repülőgép kora nem tartozik a legfontosabb biztonsági tényezők közé, egy nem megfelelően karbantartott, régebbi repülőgép különböző kellemetlenségeket hozhat az életébe. Idővel például meghibásodhat a légkondicionáló berendezés vagy a mosdóban lévő csövek megrongálódhatnak.

Egy repülőgép korát az határozza meg, hogy mikor gyártották. Általában azonban, ha kevesebb mint 10 éves, újnak számít. Ha 10 és 20 év közötti, akkor normál korúnak tekintik, ha pedig ezt meghaladja, akkor öregnek. Nem ajánlott 30 évnél sokkal idősebb repülőgépekkel repülni.

"A repülőgép minden alkatrészének van egy repülési órára vonatkozó korlátja. Ez azt jelenti, hogy ki kell cserélni, mielőtt károsodna. Végső soron csak a törzs és a szárnyak az eredetiek a repülőgépen, minden mást megváltoztattak. Ez leginkább a karbantartásról szól. Ha a légitársaságok többet fektetnek bele, akkor a gép nagyszerű. Ha nem vigyáznak rá, akkor öt év után rosszul néz ki" - nyilatkozta Tomáš Zeman, repülőgép-karbantartó technikus a Refresher-nek. Hozzáteszi, hogy ha valaki alaposan vigyáz egy repülőgépre, annak reálisan csak a törzs élettartama szab határt. "Vannak olyan repülőgépek, amelyek több mint 30 évesek, és még mindig repülnek" - zárja a technikus.

A 10 legrégebbi, még szolgálatban lévő repülőgép
A rangsorban szereplő információk a következő sorrendben szerepelnek: a vállalat neve, a repülőgép kora és a repülőgép típusa. A planespotters.net oldalról merítettünk, ahol az információkat rendszeresen frissítik, így idővel változhatnak. A rangsor a cikk megírásának időpontjában készült.

1. Nolinor: 49,3 éves (Boeing 737-2K2C(A)
2. Iran Air Force: 47,3 éves (Boeing 747-270C)
3. Air Inuit: 45,4 éves (Boeing 737-2S2C(A))
4. Eastern Airlines: 39 éves (Boeing 767-266ER)
5. Mahan Air: 37,4 éves (Boeing 747-3B3(M))
6. JET2: 35,9 éves (Boeing 757-21B)
7. Lift: 34,4 éves (Airbus A320-231)
8. Delta Airlines: 34,3 éves (Boeing 757-232)
9. Kalitta Air: 33,9 éves (Boeing 747-4H6(BCF))
10. European Air Charter: 33 éves (McDonnell Douglas MD-82 (DC-9-82)

Forrás: refresher.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 13. 15:17, szerda | Tech

A Netflix után az HBO Max is letiltja a fiókmegosztást

A streaming platform ezt "jelentős lehetőségnek" tekinti a profit növelésére.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.