2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Október 12. 21:39, kedd | Koronavírus
Forrás: ma7.sk / NLCafe

Megszűnt az időseknek fenntartott vásárlási sáv

Megszűnt az időseknek fenntartott vásárlási sáv

Mivel egyre kevesebben használták ki az időseknek és egészségkárosultaknak fenntartott vásárlási idősávot, így azt tegnaptól, azaz október 11-től beszüntették.

Az idősáv csak a bordó és a fekete járásokban volt kötelező. A Közegészségügyi Hivatal szerint nagyon kevesen használták ki ennek lehetőségét, mindenki a számára megszokott időpontban szeretett volna vásárolni. Az üzletek számára is teher volt az idősáv, sok esetben az üres üzletből kellett kitiltaniuk a nem nyugdíjas vásárlókat és a délelőtti bevételek is a nullához konvergáltak. Ez a teher tehát leesik a boltosok válláról, ám a többi járványügyi intézkedést továbbra is szigorúan be kell tartaniuk. A boltoknak és szolgáltatóknak kötelezően, jól látható helyen, fel kell tüntetniük, milyen rendszerben – alap, esetleg oltottak, teszteltek és Covidon átesettek (OTP) vagy pedig teljesen oltottak – működnek.

Ez alól kivételt képeznek az élelmiszerüzletek, drogériák, patikák, optikák, egészségügyi árut kínáló boltok, gyógyfürdők, ahol orvosi javallatra nyújtanak kezeléseket, az újságos boltok, az állateledelt kínáló üzletek és állatorvosi rendelők, a könyvtárak, a benzinkutak, az elektroszervizek, a gépjárművek műszaki ellenőrzését végző cégek (STK) és az emissziós ellenőrző állomások.

Három működési minta

A boltok, vendéglátóipari egységek és egyéb szolgáltatások az új Covid-automata alapján választhatnak, milyen rendszerben kívánnak működni.

Az alap rezsimben működők mindenki számára nyitva vannak, vagyis nem veszik figyelembe az oltottságot, a betegségen való átesettséget és negatív teszteredményt sem kérnek.

Az oltottak, teszteltek és Covidon átesettek (OTP) rendszerében nyitva tartó egységek csak a teljesen oltottakat, a tesztelteket (72 órásnál nem régebbi negatív PCR-teszt vagy 48 órásnál nem régebbi negatív antigénteszt) és az utóbbi 180 napban Covidon átesetteket fogadják.

A teljesen beoltottak rendszerében azok jutnak szolgáltatáshoz, akik vagy 14 nappal a kétadagos vakcina második adagjának beadása után vannak, vagy pedig 21 nappal ezelőtt kapták meg az egydózisú vakcinát, valamint azok, akik 180 napon belül átestek a koronavíruson és 14 nappal ezelőtt felvették az oltóanyag bármelyik dózisát.

ma7.sk / infocsallóköz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.