2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2022. Szeptember 06. 09:24, kedd | Magyarország
Forrás: hvg

Megszűnhet a magyar hagymatermesztés

Megszűnhet a magyar hagymatermesztés

Az utóbbi években egyre kevesebben fogtak neki a hagymatermesztésnek Magyarországon. A legutolsó összefüggőbb terület is csak 20-30 hektár volt Makó mellett.

Sajnos ezt a makói termést is elvitte az aszály, a hagyma pedig mint köztudott, öntözés és elegendő víz nélkül elpusztul. Ha nem lesz öntözés, a magyar hagymának nincs jövője az Országos Hagyma Terméktanács elnöke szerint.

“Idén gyakorlatilag megszűnt a magyar hagymatermesztés,” – írja a Magyar Nemzet.

Összehasonlításképpen húsz évvel ezelőtt csak Makó környékén 1500-2000 hektárnyi hagymaföld volt, most pedig 20-30 hektárról van szó, és ez is kipusztulni látszik.

Ennek az az oka a szakember szerint, hogy a makói vöröshagyma-termesztés egyre kevésbé tudja felvenni a versenyt az olasz, a spanyol és a német versenytársakkal. A cikk szerint az olaszok például élen járnak a hagymatermesztésben, a vízgazdálkodás, a termesztéstechnológia és a tárolás is professzionális szintre került az elmúlt években. Nagy különbség, hogy itthon a magról vetett hagyma hektáronként 250-300 mázsás termést tud produkálni, az öntözött körülmények között termesztett olasz hagyma akár a hétszáz-nyolcszáz mázsás hozamot is elérheti – mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.