2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2020. Szeptember 02. 09:56, szerda | Helyi
Forrás: TASR

Megnyíltak az iskolák kapui és a fertőtlenítőszerek kupakjai

Megnyíltak az iskolák kapui és a fertőtlenítőszerek kupakjai

POZSONY, szeptember 2. – Nagyjából 693,000 diák indul ismét iskolába a mai napon, megkezdődött a 2020/2021-es tanév. A koronakrízis, mint mindent szegmensre, a tanévkezdésre is rányomta bélyegét.

Az iskolák a júniusi „újranyitáshoz” hasonlóan rendezkedtek be. A tanintézményekben több új higéniai szabályt vezettek be és minden alap- és középiskolás diáknak kötelező az iskolalátogatás.


A majd hétszázezer diákból 498,000 alapiskolás, ebből pedig 59,000 kiselsős. „A középiskolás diákok becsült száma nem egészen 196,000, ebből 41,000 az elsős,” állapította meg az Iskolaügyi minisztérium kommunikációs osztálya.
A diákok 2074 alapiskola, 433 szakközépiskola, 216 gimnázium, 198 konzervatórium és 16 sportiskola kapuját lépik át a mai napon. A speciális iskolák és az egészségügyi központok melletti oktatási intézmények száma összesen 525.

Foto: aktuality.sk

A minisztérium már jelezte, hogy a COVID-19 újabb elterjedése miatt nem tervezik országos szinten bezárni az iskolákat, minden esetet individuálisan oldanak majd. Ugyancsak kidolgozásra került egy biztonsági kézikönyv, amely egy ún. „szemafor-rendszert” állapít meg. A rendszer három fázisa (zöld, narancs, vörös) az iskola koronavírus-helyzetét jelzi, az első kettő esetében nincs veszélye a bezárásnak.
Az épületbe való belépéskor az ajtókon információs táblák jelzik a megfelelő eljárást, mind a diákok, mind a szülők számára. Az iskolásoknak két aláírt dokumentumra is szükségük lesz, az egyik egy nyilatkozat, amelyben a szülő igazolja, hogy gyermeke az elmúlt tizennégy napban nem hagyta el az országot, a másik pedig ugyanezen módon a tömegrendezvényekre érvényes. Ha a szülő csak az egyik kérdésre is igennel válaszol, köteles szeptember 16-ig figyelni a diák és a vele egy háztartásban élők egészségi állapotát.


Az 1-4-es évfolyamok diákjainak nem kötelező szájmaszk viselése, a minisztérium azonban ajánlja. Az 5-9 évfolyam és a középiskolák tanulóinak azonban már az első naptól kötelező lesz a védőeszköz hordása. A pedagógusok és iskolai dolgozók választhatnak a szájmaszk és a műanyag pajzs közül. Minden diáknak ugyancsak pót-szájmaszkot kell hordania az iskolába, ha az egyik esetleg megsérülne.


A tornatermek és fitnessztermek szeptember 20-ig nem látogathatók, a benti tornaórák is elmaradnak az első három hétben. A korlátozások érvényesek az úszómedencékre is.


Az első két hétben érvénybe lép az ún. reggeli szűrés is, emellett minden tanintézmény rendelkezni fog egy instant karanténnal, arra az esetre, ha egy diák vagy alkalmazott a COVID-19 tüneteit produkálja. A minisztérium elvárja a felelősségteljes hozzáállást mind a diákok, mind a szülők, mind pedig a pedagógusok részéről. Az osztályokat gyakrabban kell majd takarítani, fertőtleníteni és szellőztetni.

Címkék: Covid-19, iskolakezdés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.