2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2021. Szeptember 28. 15:29, kedd | Koronavírus
Forrás: HVG / Reuters

Megkezdődött a Pfizer mRNS alapú influenzaoltásának tesztelési fázisa

Megkezdődött a Pfizer mRNS alapú influenzaoltásának tesztelési fázisa

A jelenlegi, 40-60%-os hatékonyságon kíván fejleszteni a cég. Ennek következtében a Pfizer megkezdte az mRNS alapú influenzaoltás klinikai tesztelését. Erről az amerikai vállalat szóvivője adott tájékoztatást.

A vizsgálatok korai szakaszába több mint 600, 65-85 év közötti amerikait vonnak be. A vakcina ugyanarra a technológiára épül, mint a BioNTech vállalattal közösen készített Covid–19 elleni oltás.

„A Covid–19-világjárvány lehetővé tette számunkra, hogy az mRNS-technológiában rejlő hatalmas tudományos lehetőséget kihasználjuk. Az influenza egy olyan terület, ahol szerintünk szükség van ilyen oltásokra,” nyilatkozta Kathrin Jansen, az oltóanyag-kutatás és -fejlesztés vezetője. A kutatás célja, hogy a jelenlegi nemzedék 40-60%-os hatékonyságát szignifikánsan megemeljék. A világon évente mintegy 650 ezer influenzás megbetegedést jegyeznek.

A Pfizer nem titkolt célja, hogy kiderítse: az egy, kettő és négykomponensű oltóanyagokra milyen módon reagál majd az immunrendszer.

A hagyományos influenza elleni vakcina esetében a vírust tyúktojásokban vagy emlőssejtekben tenyésztik. A vírusokat inaktiválják és oltóanyaggá dolgozzák fel. A folyamatnak több buktatója van: nehéz olyan oltóanyagot előállítani, amely erős immunválaszt ad, és lépést tart a vírustörzsek folyamatos változásával. A kutatóknak azt is előre kell látniuk, hogy a következő szezonra mely influenzatörzs ellen kell oltást fejleszteniük.

Az mRNS-oltás technológiájához csupán a vírus vagy egy bizonyos részének genetikai szekvenálása szükséges, nincs szükség tyúktojásokban való tenyésztésre, ráadásul lehetővé teszi a gyors és jóval rugalmasabb oltáselőállítást.
HVG/infocsallóköz.sk

Címkék: influenza, mrns, Pfizer, vakcina

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.