2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2023. Szeptember 05. 10:16, kedd | Kzélet
Forrás: aktuality.sk

Megkeresed a szlovákiai bruttó átlagbért? Közzétették a legfrissebb összeget

Megkeresed a szlovákiai bruttó átlagbért? Közzétették a legfrissebb összeget

A bruttó átlagkereset mind a 19 vizsgált gazdasági ágazatban emelkedett az előző évhez képest, de reálbér-növekedés csak hat ágazatban volt.

A szlovák gazdaságban egy alkalmazott havi nominális átlagbére 2023 második negyedévében elérte az 1419 eurót, ami éves szinten 9,9%-os növekedést jelent.

"Bruttóban kifejezve a munkavállalók átlagosan 128 euróval kaptak többet, mint az előző év azonos időszakában. A növekedés mértéke a második leggyorsabb volt az elmúlt tizenöt évben, a bérek azonban még mindig nem tudták felvenni a versenyt a magas inflációval. A reálbérek csökkenése azonban a második negyedévben már jelentősen lelassult, jelenleg 2%-kal alacsonyabb az előző évinél. A szezonálisan kiigazított átlagbér 2023 első negyedévéhez képest 2,5%-kal nőtt" - tájékoztatta az Aktuality.sk-t a Szlovák Köztársaság Statisztikai Hivatalának kommunikációs osztálya.

A nominális átlagbér éves szintű növekedését 2023 második negyedévében a gazdaság mind a 19 megfigyelt ágazatában regisztrálták.

"Közel egyharmadukban a növekedés már elegendő volt az infláció ellensúlyozására, és a munkavállalók reálbére ennek következtében nőtt. Viszonylag leggyorsabban az ingatlanügyekben (15,4%), az egészségügyben és szociális ellátásban (13,8%), valamint a közigazgatásban (13,6%) dolgozók bére nőtt. Összességében 11 ágazatban volt nagyobb, 10%-ot meghaladó növekedés 2022 második negyedévéhez képest" - állapította meg a statisztikai hivatal.

Hol fizetnek a legtöbbet és a legkevesebbet?
A szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás, az információ és kommunikáció, valamint mindenekelőtt a művészet, szórakoztatás és szabadidő területén dolgozóknál csökkentek a legjelentősebben a reálbérek, 3,6 % és 4,8 % között.

Az ipar, mint a legnagyobb munkaadó, 9,8%-os éves bérnövekedést (1 518 euróra) jelentett 2023 második negyedévében, de a reálbérek 2,1%-kal csökkentek.

A kereskedelemben, amely a második legtöbb embert foglalkoztatja az országban, a nominális bérek 9,1%-kal nőttek (1 356 euróra). A kereskedelemben dolgozók reálbércsökkenése 2,8%-ot tett ki, ami magasabb volt, mint a Szlovák Köztársaság egész gazdaságának átlaga.

Jelenleg a legmagasabb havi átlagbérek - 2,4 ezer euró vagy annál magasabb - a pénzügyi és biztosítási tevékenység, a villamosenergia-, gáz- és gőzellátás, valamint az információ és kommunikáció ágazatban voltak.

"A gazdaság 19 ágazatából tizenegyben a bérek alacsonyabbak voltak, mint az egész szlovák gazdaság átlaga. A legalacsonyabb nominális átlagbért, amely nem érte el az 1000 eurót sem, a szálláshely-szolgáltatásban, vendéglátásban és egyéb tevékenységekben dolgozók kapták. A harmadik legalacsonyabb béreket az építőiparban dolgozók kapták, de most először alig haladta meg az 1000 eurót" - jegyezték meg a statisztikusok.

Bérek a régiókban
A régiókat tekintve a havi nominális átlagbér csak a pozsonyi régióban volt magasabb a szlovák gazdaság egészének átlagánál (1 737 euró).

A többi régióban az Eperjesi kerület 1 080 eurójától a Kassai kerület 1 339 eurójáig terjedt. Az átlagbér minden régióban magasabb volt, mint 2022 második negyedévében, a legnagyobb, 11%-os relatív növekedést a Nyitrai kerületben mérték. A reálbérek a legkevésbé a Nyitrai kerületben csökkentek (1,1%-kal), a legnagyobb mértékben pedig a Kassai kerületben (5,3%-kal).

A hivatal emlékeztetett arra, hogy 2023 első félévében a szlovák gazdaságban egy munkavállaló átlagos nominális havi bére elérte az 1 373 eurót.

"Az előző év azonos időszakához képest 9,7%-kal nőtt, növekedési üteme 2 százalékponttal gyorsult fel. Egyetlen ágazat - az építőipar - tudott ellenállni az inflációnak, ha csak kis mértékben is" - zárta.

Forrás: aktuality.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.