2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2021. Február 13. 14:48, szombat | Világ
Forrás: HVG / jezsuita.hu

Meghalt Jálics Ferenc szerzetes, aki Ferenc pápa lelki vezetője volt

Meghalt Jálics Ferenc szerzetes, aki Ferenc pápa lelki vezetője volt

A magyarországi jezsuita szerzetes még a diktatúra idején ment el az országból, 2017-ben azonban hazatért. Argentínai tartózkodása idején annak a csoportnak volt lelkivezetője, amelynek Ferenc pápa is tagja volt.

Jálics Ferenc jezsuita atya 2021. február 13-án hunyt el egy budapesti Szeretetotthonban, 94 éves volt. Az ő nevéhez fűződik a szemlélődő imamód iskolája, írja a jezsuita.hu weboldal.

Jálics Ferenc 1927. november 16-án született Budapesten. Kőszegi katonai iskolában tanult, a második világháború vége felé pedig Nürnbergbe vezényelték. 1946-ban tért haza Magyarországra, és érettségi után belépett a jezsuita rendbe. A diktatúra erősödésével viszont el kellett hagynia a hazáját, így diplomáját Belgiumban, a Leuveni Katolikus Egyetemen szerezte filozófiából 1954-ben, majd a jezsuiták dél-belgiumi gimnáziumában, Mons-ban végezte a filozófiát követő szokásos rendi gyakorlatot, a magisztériumot.

1956-ban a rend missziókra küldte, először Chilébe, majd Argentínába utazott, ahol teológiát tanult. Három évvel később, 1959-ben itt szentelték pappá. Ezt követően az argentínai Córdobában töltött egy évet, a jezsuiták San Miguel-i teológiai és filozófiai fakultásán pedig tanított is. Ugyanitt lett 1963-ban a rend növendékeinek lelkivezetője. Ennek a rendnek a tagja volt Jorge Mario Bergoglio is, akit ma Ferenc pápaként ismerhetünk.

1966-ban teológiai doktorátust szerzett, és a salvadori, valamint a Buenos Aires-i katolikus egyetemen oktatott. 1974-ben a nyomorban élők melletti tanúságtételként Buenos Aires egyik szegénynegyedébe költözött, ám két év múlva a hatóságok őt orosz kémnek, társát pedig baloldali gerillának hitték, ezért elrabolták. Közel fél évig ágyúgolyóhoz láncolva, összekötözött végtagokkal, bekötött szemmel kellett élniük egy cellában.

Miután kiszabadult, börtönélményeinek hatására fejlesztette ki a szemlélődő imamódot. Kiszabadulása után egy évig Észak-Amerikában élt. 1978-ban Németországba került, 1984-ben pedig Griesben megalapította lelkigyakorlatos házát. Az évtizedek során több mint húszezer embernek adott lelkigyakorlatot, könyveit közel másfél tucat nyelvre fordították le, és módszerét legalább húsz országban alkalmazzák.

Jálics Ferenc 2017 nyarán visszatért Magyarországra. Az utóbbi években a budai Farkas Edith Katolikus Szeretetotthonban élt, itt érte a halál is – írja a jezsuita.hu.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.