2021. december 5, vasárnap - Vilma

Hírek

2021. November 24. 15:59, szerda | Kultúra
Forrás: HVG

Meghalt Csűrös Karola, a Szomszédok Etusa

Meghalt Csűrös Karola, a Szomszédok Etusa

Életének 85. évében elhunyt Csűrös Karola színésznő, érdemes művész – tudatta a Madách Színház.

Csűrös Karola 1936. november 6-án született Budapesten. 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött. 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője. 1962–1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált., ismertebb alakítása az Úri muri Rozikája, az Ahogy tetszik Céliája.

A hatvanas, hetvenes években több tévéjátékban is szerepet kapott: játszott a „Két emelet boldogságban” Szabó Gyula partnereként, de a „A Noszty fiú esete Tóth Marival”-ban, A „Katonazenében” és a Gyula vitéz télen-nyáronban is. Országos hírnévre a Szomszédok című, ma már kultikus teleregénynek köszönhetően tett szert, ahol Etus karakterét formálta meg. "Fantasztikus volt megélni azt a kiemelt népszerűséget, amit aztán a Szomszédok adott meg. A mai napig megszólítanak az utcán: „Etuska, hogy van?" Nem zavar, inkább öröm, amikor azonosítanak a szereppel. Szerencsém van, hogy imádták a karaktert, ha gyűlölték volna, ki sem mernék menni az utcára,” nyilatkozta anno. Etus a sorozatban keramikusművész volt, egy ízben meghívták a prágai keramikustalálkozóra is. Csűrös Karola férje az a Horváth Ádám volt, aki a sorozat dirigensi feladatait látta el. A színésznő, férje két évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta visszavonultan élt, alig kommunikált a nyilvánossággal – legutoljára két évvel ezelőtt látták, amikor újlipótvárosi otthonuknál állítottak emléket az elhunyt Horváth Ádámnak. A koronavírus elleni védőoltást már áprilisban megkapta, mégis elkeseredetten mesélte, hogy így sem tud kimenni férje sírjához az évfordulójukon.

A Szomszédok Etusa gyakorlatilag két éve szobafogságra volt ítélve. Tavaly trombózis miatt kórházba is került. „Felajánlottam neki, hogy meglátogatom, de éreztem a hangján, hogy nincs elragadtatva az ötletemtől, ezért nem is erőltettem. Majd, ha lesz kedve, szól. Néha tényleg nagyon kedvetlen, olyan, mint amikor ¬de-pressziós az ember, de ez csak időszakos nála. Remélem, hamarosan teljesen felépül, aztán tudunk együtt programot szervezni,” nyilatkozta a Blikknek a színésznő jóbarátja, Pásztor Erzsi, miután hazaengedték Csűröst.

"Tudom, mi történik a világban, véleményem is van róla, legfeljebb nem mondom el. Egyebekről szívesen beszélgetek olyan emberekkel, akiket szeretek. A pályámat pedig kereknek érzem, főként, ha a jó dolgokra gondolok vissza. Nem adtam fel az életet, nem vagyok megkeseredve. Mégsem jó így, ahogy most van, mert Ádám hiányán nem lehet túllépni. Megnehezítette a dolgot a trombózis utáni lábadozás, a vírus utáni karantén, a bezártság,” nyilatkozta Csűrös Karola az origonak.
1993-ban Erzsébet-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal tüntették ki, 2001-ben megkapta A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét. 2006-ban érdemes művésszé avatták.

Csűrös Karolát a Madách Színház saját halottjának tekinti.

"Karcsika, sosem felejtünk el" – írták közösségi oldalukon.

Ezek érdekelhetnek még

2021. December 02. 14:24, csütörtök | Kultúra

Komárom: közönségtalálkozót és játszóházat szervez a Jókai Mozi

Az eseményre december 5-én, délelőtt 10:00 órai kezdettel kerül sor. A program első felvonásában játszóház várja a legkisebbeket, ezután levetítik az Énekelj! című animációs film második részét.

2021. November 30. 12:02, kedd | Kultúra

Scorsese rendezheti a Grateful Dead-bandáról szóló filmet

Martin Scorsese, Hollywood egyik legendás direktora rendezheti azt a zenés életrajzi filmet, amely a Grateful Dead rockbanda történetét és frontemberének, Jerry Garciának életét mutatja be.

2021. November 28. 20:11, vasárnap | Kultúra

Nagy Magyar Filmteszt: Törőcsik Mari és Jancsó Miklós előtt tiszteleg a jubileumi évad

Ötödik alkalommal kerül megrendezésre a DUE Médiahálózat által szervezett Nagy Magyar Filmteszt című verseny. Az oktatási céllal indított játék a 14-20 éveseknek segít megismerni a magyar filmek múltját.

2021. November 24. 15:19, szerda | Kultúra

Előzetes: folytatódik a Downton Abbey

Íme a kedvcsináló.