2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2021. November 24. 15:59, szerda | Kultúra
Forrás: HVG

Meghalt Csűrös Karola, a Szomszédok Etusa

Meghalt Csűrös Karola, a Szomszédok Etusa

Életének 85. évében elhunyt Csűrös Karola színésznő, érdemes művész – tudatta a Madách Színház.

Csűrös Karola 1936. november 6-án született Budapesten. 1959-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. Még ebben az évben a Győri Kisfaludy Színházba szerződött. 1962-től a budapesti Madách Színház művésznője. 1962–1972 között vendégszerepelt a Bartók Gyermekszínházban. A kezdeti naiva-szubrett szerepkörből hamarosan érett karakterszínésszé vált., ismertebb alakítása az Úri muri Rozikája, az Ahogy tetszik Céliája.

A hatvanas, hetvenes években több tévéjátékban is szerepet kapott: játszott a „Két emelet boldogságban” Szabó Gyula partnereként, de a „A Noszty fiú esete Tóth Marival”-ban, A „Katonazenében” és a Gyula vitéz télen-nyáronban is. Országos hírnévre a Szomszédok című, ma már kultikus teleregénynek köszönhetően tett szert, ahol Etus karakterét formálta meg. "Fantasztikus volt megélni azt a kiemelt népszerűséget, amit aztán a Szomszédok adott meg. A mai napig megszólítanak az utcán: „Etuska, hogy van?" Nem zavar, inkább öröm, amikor azonosítanak a szereppel. Szerencsém van, hogy imádták a karaktert, ha gyűlölték volna, ki sem mernék menni az utcára,” nyilatkozta anno. Etus a sorozatban keramikusművész volt, egy ízben meghívták a prágai keramikustalálkozóra is. Csűrös Karola férje az a Horváth Ádám volt, aki a sorozat dirigensi feladatait látta el. A színésznő, férje két évvel ezelőtt bekövetkezett halála óta visszavonultan élt, alig kommunikált a nyilvánossággal – legutoljára két évvel ezelőtt látták, amikor újlipótvárosi otthonuknál állítottak emléket az elhunyt Horváth Ádámnak. A koronavírus elleni védőoltást már áprilisban megkapta, mégis elkeseredetten mesélte, hogy így sem tud kimenni férje sírjához az évfordulójukon.

A Szomszédok Etusa gyakorlatilag két éve szobafogságra volt ítélve. Tavaly trombózis miatt kórházba is került. „Felajánlottam neki, hogy meglátogatom, de éreztem a hangján, hogy nincs elragadtatva az ötletemtől, ezért nem is erőltettem. Majd, ha lesz kedve, szól. Néha tényleg nagyon kedvetlen, olyan, mint amikor ¬de-pressziós az ember, de ez csak időszakos nála. Remélem, hamarosan teljesen felépül, aztán tudunk együtt programot szervezni,” nyilatkozta a Blikknek a színésznő jóbarátja, Pásztor Erzsi, miután hazaengedték Csűröst.

"Tudom, mi történik a világban, véleményem is van róla, legfeljebb nem mondom el. Egyebekről szívesen beszélgetek olyan emberekkel, akiket szeretek. A pályámat pedig kereknek érzem, főként, ha a jó dolgokra gondolok vissza. Nem adtam fel az életet, nem vagyok megkeseredve. Mégsem jó így, ahogy most van, mert Ádám hiányán nem lehet túllépni. Megnehezítette a dolgot a trombózis utáni lábadozás, a vírus utáni karantén, a bezártság,” nyilatkozta Csűrös Karola az origonak.
1993-ban Erzsébet-díjjal, 1993-ban Déryné-díjjal tüntették ki, 2001-ben megkapta A Magyar Köztársaság Érdemrend lovagkeresztjét. 2006-ban érdemes művésszé avatták.

Csűrös Karolát a Madách Színház saját halottjának tekinti.

"Karcsika, sosem felejtünk el" – írták közösségi oldalukon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.