2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2021. Május 17. 13:53, hétfő | Világ
Forrás: NASA / BBC

Megérkezett a Marsra a kínaiak szondája

Megérkezett a Marsra a kínaiak szondája

Az USA után így Kína lett a második olyan nemzet, amelyik marsjárót juttatott a vörös bolygóra.

Tavaly nyáron mi is beszámoltunk arról, hogy elindult Kína kiemelten fontos Mars-küldetése, amelynek célja egy leszállóegység, valamint az ahhoz kapcsolódó marsjáró eljuttatása a bolygó felszínére, hogy azután a helyszínen végezzenek el több vizsgálatot, hasonlóan a korábban, illetve jelenleg zajló amerikai expedíciókhoz. Most elérkezett a leszállás, amely szintén sikeres volt.

A kínai űrügynökség már pénteken jelezte, hogy hamarosan elérkezik a fontos pillanat, ez pedig magyar idő szerint valamivel éjfél után be is következett. Az ottani illetékesek eleinte nem sokat árultak el a manőverről, az amerikai eszközök, valamint a Deep Space Network révén szinte azonnal tudni lehetett, hogy megtörtént a leszállás, ezzel az ázsiai ország harmadikként jutott el a bolygó felszínére, illetve másodikként küldte el oda saját marsjáróját. Az 5 tonnás leszállóegység és az ehhez kapcsolódó 240 kg-os marsjáró egyelőre nem válnak szét, erre néhány nap után kerül majd sor, hogy azután meginduljon a helyszíni vizsgálódás, a légkör és a talaj megfigyelése, a környék feltérképezése, valamint képek készítése.

A helyszín az Utopia Planitia, amely tulajdonképpen egy méretes síkság, saját naprendszerünk legnagyobb (ismert) becsapódási krátere, a maga több mint 3 ezer kilométeres átmérőjével. Korábban a NASA Viking-2 szondája is itt landolt, még 1976-ban, ezután egészen 1980-ig végezte munkáját, amíg akkumulátora bírta a gyűrődést. A régió azért is fontos célpont, mert 5 évvel ezelőtt az amerikai fél már jelezte komoly jégkészletek jelenlétét, ez a későbbiekben nagyon jól jöhet, bár ennek kiaknázása nyilván még a jövő zenéje. Addig is marad a további vizsgálódás, amely most a fenti kínai eszközök jóvoltából folytatódhat.

Az illetékesek remélhetőleg mindent megosztanak majd a nagyközönséggel, eddig ezen a téren felemás képet mutattak, legalábbis a mostani küldetéssel kapcsolatban.

Címkék: Kína, Mars, misszió

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.