2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2021. Január 17. 16:01, vasárnap | Életmód

Megdőlt egy elmélet: nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Megdőlt egy elmélet: nincs felső határa a testmozgásnak, ha a szív egészségéről van szó

Nemrég készült el az a tanulmány, amelyben tudósok bebizonyították, hogy a testmozgásnak nincs felső határa, ha a szív- és érrendszeri egészség javításáról van szó.

Ezzel megdőlt az a nézet, hogy bizonyos ponton túl már nincs jótékony hatása az erőteljes fizikai aktivitásnak. A WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az érrendszeri megbetegedések vezető szerepet vállalnak az éves elhalálozásokban, csaknem 18 millió ember halálát okozva.

A PLOS Medicine című neves folyóirat egy ötéves tanulmányról számol be, amely több, mint 90,000 ember bevonásával készült. Az alanyok fizikai aktivitását egy, a csuklójukra erősített készülékkel mérték. Az eredmények szerint az erőteljes testmozgást végzők felső 25 százalékánál volt a legalacsonyabb a szívbetegségek kockázata (esetükben átlagosan 54-63 százalékos volt a kockázatcsökkenés). A mérsékelttől az erőteljesig terjedő testmozgást végzők legfelső 25 százalékánál átlagosan 48-57 százalékos volt a kockázatcsökkenés.

"Ez megdönti azt a nézetet, hogy van egy bizonyos pont, amelyen túl nem kellene edzeni,” mondta Rema Ramakrishnan, az Oxfordi Egyetem kutatója, aki a tanulmány egyik vezető szerzője volt. A tudós hozzátette, hogy a fizikai aktivitásnak így nincs felső határa, ha a szív egészségéről van szó.

Aiden Doherty, az Oxfordi Egyetem professzora szerint a tanulmány eredményei alátámasztják a WHO ajánlását, amely szerint az embereknek legkevesebb 150-300 percnyi, a mérsékelttől az erőteljesig terjedő aerob edzést kellene végezniük hetente. A kutatók szerint az eredmények a férfiak és a nők esetében is hasonlóak, noha az erőteljes testmozgás jótékony hatásai a nőknél különösen látványosak voltak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.