2024. május 13, hétfő - Szervác

Hírek

2021. Március 23. 14:22, kedd | Kzélet
Forrás: Youtube

Megalakult a közös magyar párt, amely a Szövetség – Aliancia nevet viseli

Megalakult a közös magyar párt, amely a Szövetség – Aliancia nevet viseli

Ma délután egy órakor közös sajtótájékoztatót tartott az MKP, a Híd és az Összefogás, melynek keretein belül bejelentették egy közös politikai szubjektum létrejöttét. A párt a Szövetség, szlovákul Aliancia nevet kapta.

Közel egy évnyi egyeztetést és tárgyalást követően közös nevezőre jutott a három legnagyobb, magyarokat képviselő politikai szubjektum, amelynek gerincét – és elnökét – az MKP adja. A Híd az Országos Tanács vezetéséért lesz felelős, míg az Összefogás egy ún. szakmai alelnököt ad a közös párt vezetésébe. Forró Krisztián, az MKP elnöke kiemelte, hogy a három párt már tavaly augusztusban elkötelezte magát egy közös párt létrejötte mellett, és ezt az ígéretet most sikerült teljesíteniük.

Sólymos fontos pillanatnak nevezte a mai sajtótájékoztatót, amely van annyira fontos és nagy volumenű, mint az 1998-as pártegyesítés. „Amikor mások szétesnek, mi akkor egyesülünk,” utalt Sólymos a kormányválság szereplőire. Abban mindhárom pártelnök megegyezett, hogy a jelenlegi kormány ismét mostohagyerekként kezeli a déli régiókat, és a parlamentben olyan politikusokra is szükség van, akik ismerik az ottani emberek gondjait, szükségleteit.

Az új párt vezetői siettek leszögezni, hogy a közös párt nem lehet/lehetett a cél, az csak egy eszköz ahhoz, hogy a szlovákiai magyaroknak és egyéb kisebbségeknek újra legyen parlamenti képviseletük. Az Újszó kérdésére, hogy kikkel működnének együtt a közeljövőben, Forró Krisztián azt válaszolta, hogy Kotlebáékon és a Smeren kívül bárkivel tárgyalni fognak, akik hasonló értékeket vallanak és fontos számukra az ország déli része is.

A párton belüli arányokról és az egyes posztok személyi kérdéseiről egyelőre nem esett szó.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.