2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2020. Július 16. 15:30, csütörtök | Helyi
Forrás: denníkn, Facebook

Matovič beismerte, nem becsületes úton szerzett diplomát

Matovič beismerte, nem becsületes úton szerzett diplomát

Igor Matovič kormányfő diplomamunkája plágium. „Vallomásában” belátta, hogy csaló és tolvaj, de lemondani csak azután tervez, hogy „teljesítette a választóknak tett ígéreteit.”

Igor Matovič kormányfő 1993 és 1998 között végezte egyetemi tanulmányait méghozzá a pozsonyi Közgazdaságtudományi Egyetem (Ekonomická Univerzita) menedzsmenti karán. A mesteri fokozatot 1998-ban szerezte meg, miután sikeresen megvédte diplomamunkáját. A miniszterelnök az adórendszert és annak hatásait kutatta a vállalkozói szubjektumok szempontjából.

A DenníkN munkatársai ellátogattak az iskola könyvtárába, ahol belenézhettek Matovič diplomamunkájába. Kiderült, hogy a jelenlegi miniszterelnök még az egykori házelnök Dankónál is lustább diák volt. Danko kisdoktorijához 5 különböző szakirodalomból ollózta össze a szöveget, míg Matovič ezt két könyvből oldotta meg.

Már 2012-ben is rebesgették, hogy Matovič dolgozata plágiumgyanús, de akkor a Hospodárske Noviny nem tudta bizonyítani, hogy más tollával ékeskedik Matovič. A DenníkN most azonban megállapította, hogy a bevezetésen kívül, egészen a 41. oldalig a két könyvből másolt szöveget használja a kormányfő, méghozzá anélkül, hogy feltüntetné a szöveg valódi szerzőjét. A közgazdászok művéből szóról szóra „kölcsönzi” a szakszöveget, egész oldalakat vesz át, táblázatokkal együtt.

A három közgazdász (id. Pavol Kárász, Juraja Renčko, ifj. Pavol Kárász) tanulmányának címe is megegyezik Matovič diplomamunkájának címével. Matovič a 41. oldaltól egészen a 78. oldalig egy az egyben átveszi a szakemberek által kidolgozott szöveget, de egyetlen egyszer sem tünteti fel az információ eredeti forrását.

Boris Kollár plágiumbotránya után júniusban felszólították Matovičot is, hogy ellenőrizze az adatbázisban, milyen munkát adott le 20 évvel korábban. Erre azonban az átláthatóságot hirdető kormányfő nem volt hajlandó.

Danko plágiumügye nem lesz kevésbé botrányos attól, hogy az őt hatalmon váltó politikusok sem voltak képesek maguk megírni a diplomamunkájukat. Az viszont kimondottan tragikomikus, hogy épp a legnagyobb tolvaj, Matovič követelte leghangosabban Danko távozását a parlament éléről. Akkor pártja úgy nyilatkozott, hasonló helyzetben minden normális országban lemondana az adott politikus.

Nos, ehhez képest Igor Matovič csütörtökön délután Facebook-oldalán bevallotta, hogy az egyetem utolsó éveit nem vette komolyan, és nem büszke rá, de gyakran előfordult, hogy csalt a vizsgákon. Sőt, alig járt be az előadásokra. Ezt azzal magyarázza, hogy az egyetemi évei alatt már megalapította saját vállalkozását, így nem jutott elég ideje az iskolával foglalkozni. A miniszterelnök elnézést kért, és belátta, hogy tőle is el kellene venni a mesterfokozatot. Matovičnak azonban esze ágában sincs távozni, legalábbis addig nem megy sehova, amíg nem „teljesített mindent, amit a választások előtt az embereknek ígért”. Bejegyzésében hangsúlyozza, hogy nem emlékszik pontosan, 22 éve mit írt a diplomamunkába, de ha valóban sajátjaként adta ki más szövegét, akkor tolvajnak számít.

Időközben Matovič megbízta az igazságügyi minisztert és plagizátor kollégáját Gröhlinget egy törvény kidolgozására, amely lehetővé teszi az egyetemi titulusok visszavonását.

Juraj Šeliga, a parlament alelnöke is reagált a hírre, csalódott bejegyzést osztott meg a közösségi oldalán. Mindenkitől elnézést kér, nagyon szégyelli, hogy idáig jutott a hazai politikai kultúra. A fiatal politikus hangsúlyozta, hogy nem szeretné, ha ismét Fico térne vissza vagy éppen a fasiszták vegyék át az irányítást. „Így néz ki a felelősségvállalás? Akkor nem jutottunk messzire” – írja Šeliga.

Címkék: botrány, plágium

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.

2024. Február 05. 09:35, hétfő | Helyi

Dunaszerdahely: A városi buszok új menetrendje február 5-én lép hatályba

A város tömegközlekedési rendszerének fejlesztése érdekében február 5-én új menetrend lép életbe a városi buszok számára, figyelembe véve a lakossági kéréseket. A változások elsősorban az 1-es vonalra koncentrálódnak.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.