2022. január 16, vasárnap - Gusztáv

Hírek

2020. Június 12. 13:54, péntek | Világ
Forrás: mti

Orbán-Matovič találkozó: A jövő a legfontosabb

Orbán-Matovič találkozó: A jövő a legfontosabb

A cél az, hogy a szlovákiai magyarok teljesen egyenjogú polgároknak érezzék magukat Szlovákiában - hangoztatta Igor Matovič szlovák miniszterelnök Budapesten miután tárgyalt Orbán Viktorral.

A közös sajtótájékoztatón Igor Matovič azt mondta: Szlovákia régióit attól függetlenül fogják fejleszteni, hogy kik élnek ott. Hozzátette: azt szeretné, ha mindenki saját anyanyelvére taníthassa gyermekeit, és emiatt ne kelljen félnie, hogy hátrány éri őket.

Természetes, hogy Magyarországot érdekli, milyen a szlovákiai magyarok helyzete, miként élnek ők - jegyezte meg. A szlovák kormányfő többször is kiemelte: Trianon után száz évvel az az álláspontja, hogy a múltat nem ők írták, de a jövő a kezükben van. A történelmet megváltoztatni nem lehet - mondta Igor Matovič, hozzátéve: azért tárgyalt a magyar miniszterelnökkel, hogy előre tekintsenek.

Orbán Viktor hangsúlyozta, soha nem leszünk egy véleményen Trianról, az lehetetlen. Beszédében rámutatott a kultúrális illetve nyelvi jogok fontosságára is, mely az identitás alapját jelentik.

Magyarország és Szlovákia polgárai kölcsönös tiszteletet akarnak, együtt akarnak működni, vagyis együtt szeretnének sikeresek lenni – jelentette ki Orbán.

A tárgyalás után tartott közös nemzetközi sajtótájékoztatón Orbán Viktor megköszönte szlovák kollégájának többek között a felvidéki magyaroknak küldött üzeneteit és gesztusait, valamint a koronavírus-járvány alatt kialakított együttműködést.

Közölte azt is, hogy Magyarország büszke az itt élő szlovák közösségre, amely nagyszerű teljesítményt mutat, költségvetési támogatása pedig a négyszeresére nőtt 2010 óta.

A miniszterelnök a következő hónapok történelmi jelentőségű eseményei közé sorolta az új komáromi Duna-híd átadását, a 2022-ig megépülő hat új határátkelőt - amelyből három Ipoly-híd -, továbbá azt is, hogy két ponton is összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát és jelentősen, mintegy háromszorosára bővítik a korábban megépített magyar-szlovák gázvezeték volumenét.

Mindezzel egész Közép-Európa stabilitásához hozzájárul Magyarország és Szlovákia – zárta a magyar miniszterelnök.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Január 13. 18:49, csütörtök | Világ

Covid-tagadó bejegyzés miatt törölték egy lengyel párt facebook-fiókját

Hatalmas a botrány Lengyelországban, miután a legnagyobb közösségi platform törölte az ellenzéki Konföderáció párt profilját. Az ok egy Covid-tagadó bejegyzés közzététele volt.

2022. Január 13. 17:17, csütörtök | Világ

Oltásellenes tüntetők ostromolják a bolgár parlamentet

Többezren tüntettek Szófiában a törvényhozás épülete előtt. Az oltást és a korlátozásokat ellenző tömeg a kötelező egészségügyi igazolvány eltörlését követeli.

2022. Január 13. 08:00, csütörtök | Világ

USA: Úgy tűnik, mégis indul versenyjogi eljárás a facebook ellen

Legalábbis erre enged következtetni az a információ, miszerint az ügyet tárgyaló kerületi bíró a második, már módosított beadványt befogadta.

2022. Január 12. 20:13, szerda | Világ

Ezen a napon: december 12. – 144 éve született Molnár Ferenc

December 12.-én magyar vonatkozásban elsőre talán mindenkinek a II. Világháború és a Don-kanyarnál elszenvedett súlyos vereség ugrik be, mi legjelesebb eseményként mégis Molnár Ferenc születésnapját választottuk.