2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2023. Február 14. 15:46, kedd | Kzélet
Forrás: teraz.sk

Matovič 500 eurós jutalmat javasol az idei választásokon való részvételért

Matovič 500 eurós jutalmat javasol az idei választásokon való részvételért

A javaslat szerint csak a parlamenti választásokon való részvételért fizetnének díjazást, amelyre a törvény hatálybalépése után, azaz 2023. szeptember 30-án kerül sor először.

500 eurós jutalmat kaphatnak a választók az idei parlamenti választáson való részvételért. Igor Matovič, az OĽANO vezetője ezt javasolja a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvénymódosításban. Kedden benyújtotta a parlamentnek azt a javaslatot, amely ezt a változást tartalmazta és legkorábban a szeptember 30-i előrehozott választások során lenne érvényes.

„A módosítás bevezetné a választási részvételért járó jutalmat 500 euró értékben azon állampolgárok számára, akik bizonyíthatóan leadták szavazatukat a parlamenti választáson.” – áll az előterjesztésben.

A javaslat szerint a választásokon való részvételért csak a parlamenti választásokon való részvételért fizetnének díjazást, amelyre először a törvény hatálybalépése után, azaz 2023. szeptember 30-án kerül sor. Matovič azt javasolja, hogy az új jogszabály június 1-jétől legyen hatályban.

A módosítás szerint a díjazást a Belügyminisztériumnak kell a postai szolgáltatásokról szóló törvény univerzális szolgáltatásokra vonatkozó része alapján.

OĽANO a választójog gyakorlásának feltételeiről szóló törvény egyik módosításában már javasolta a szlovákiai választásokon való részvétel jutalmazását, akkor tíz százalékos állami illetékkedvezmény formájában. Ezt a javaslatot kedden elutasította a parlament.

forrás: teraz.sk

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.