2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2021. Április 11. 22:36, vasárnap | Világ

Már az EU is saját tenger alatti kábeleket szeretne

Már az EU is saját tenger alatti kábeleket szeretne

A tenger alatti kábelek azért lett kulcskérdés Európa számára, mert a világ adatforgalma ilyen vezetékeken fut, és az EU nem szeretne Kínától vagy az Egyesült Államoktól függeni.

Napjainkban körülbelül 500 tenger alatti kábel működik, azok hossza 30-szor körbeérné az Egyenlítőt. A digitális kommunikáció 95 százaléka történik e rendszereken keresztül, de csupán kevés olyan európai szolgáltató van, amely le tud ilyen vezetékeket fektetni. A területet, mint olyan sok más piacot is, az USA és Kína uralja, Európa pedig kiszolgáltatott.

Az elmúlt napokban Marseille kikötőjében éppen egy kínai cégcsoport kezdte lefektetni a 12 000 kilométer hosszú Peace nevű tenger alatti kábelt, amely a kontinenstől Afrikán át Pakisztánig és Kínáig ér majd és minden másodpercben annyi adatot fog továbbítani, amely lehetővé tenné 90 000 órányi Netflix-adás átvitelét. Sun Xiaohua, a Peace projekt vezetője nem is tagadta, hogy a konzorcium elsősorban a kínai érdekeket tartja szem előtt és a határokon átnyúló optikai kábel alkalmas lesz arra, hogy támogassa a kínai vállalatok beruházásait a Selyemút kezdeményezés keretében és Afrikában. A programban részt vesz többek között a Huawei is.

Az Európai Unió néhány héttel ezelőtt Izlanddal és Norvégiával tárgyalt arról, hogy erősíteni akarja az internetkapcsolatot a kontinens és annak afrikai, ázsiai, nyugat-balkáni és latin-amerikai partnerei között, s erre a célra a tenger alatti kábeleket alkalmazná. Egy új Ella Link nevű vezeték is elkészült, amely a portugáliai Sinest és a brazíliai Fortalezát köti össze. A vezetéket a Nokia technológiájával építették.

Jonathan Hillmann, a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának (CSIS) munkatársa úgy becsülte, hogy Kína 2019-ben a tenger alatti kábelek piacának 11 százalékához kötődött kiindulási vagy végpontként, tulajdonosként vagy beszállítóként. A globálisan tervezett projektek esetében pedig az ázsiai állam részesedése 24 százalék. Az Amerikai Egyesült Államok természetesen próbál ez ellen tenni és tavaly meghirdette a tiszta internet kampányt, amelynek egyike eleme az, hogy biztosítsák, hogy Kína ne férhessen hozzá a tenger alatti kábelekhez. Az Európai Unió eközben nagyobb technológiai függetlenséget szeretne. Az Amazon, a Facebook, a Google és a Microsoft részt vesznek a fejlesztésekben, mert új ügyfeleket akarnak szerezni világszerte, az egyetlen kivételt Kína jelenti.

Pedig Európa úttörő volt a tenger alatti kábelek fektetésében, hiszen az első ilyen vezetéket 1850-ban hozták létre Nagy-Britannia és Franciaország között, míg az első optikai kábel egy transzatlanti projekt volt, amelyben az AT&T, a France Télécom és a British Telecom vettek részt. Napjainkban viszont már alig vannak európai szolgáltatók. Az egyikük a Nokia, amely viszont ki akar szállni a piacról.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.