2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2021. Február 11. 11:59, csütörtök | Világ
Forrás: BBC

Már 17 ezer éve is muzsikáltak, itt a bizonyíték

Már 17 ezer éve is muzsikáltak, itt a bizonyíték

Egy csigaházból készült „kürt“ lett a legrégebbi ismert fúvós hangszer. A régészek Dél-Franciaországban bukkantak rá a még ma is működő különleges tárgyra.

Annak ellenére, hogy már jócskán elmúlt 17,000 éves, a csigaház szinte tökéletes állapotában maradt fenn. A tárgyat nem most fedezték fel, a dél-franciaországi Marsoulas-barlangban talált leletet már az 1930-as évek elején felszínre hozták. A mostanáig feledésbe merült felefedezésről azt gondolták ugyanis, hogy nem más, mint egy csicsás ivókupa. A kutatás azonban nem régen újra indult, így jöttek rá a tudósok, hogy egy hangszerről van szó.

A csigaház minden bizonnyal az Atlanti-óceánban honos Charonia lampas lakhelye volt, amely egy ragadozó csigafajta. A ház mintegy 31 méter hosszú, és 18 centiméter széles.

A csigaházon több olyan is módosítást is találtak a szakemberek, amelyek megmunkálásra utalnak. Ilyen például, hogy a tetején lévő részt, amely a legkeményebb, letörték. Ez a régészek szerint szándékos lehetett. A tárgy oldalain emellett piros festékkel rajzolt motívumokat is felfedeztek, amelyek stílus nagyon hasonlít a Marsoulas-barlangban felfedezett rajzokra.

A csigaházat kürtművész is megszólaltatta a BBC szerint, akinek ezzel három, a C, a Cisz és a D közelében lévő zenei hangot sikerült előcsalogatnia a több ezer éves tárgyból. A kutatók most 3D-dimenziós vizsgálattal próbálnak még több információhoz jutni a hangszerről, amely a feltételezésük szerint valamilyen szimbolikus tárgy lehetett.

Címkék: felfedezés, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:49, szerda | Világ

Ezen a napon: Április 17.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.

2024. Április 03. 09:26, szerda | Világ

114 éves korában elhunyt a világ legidősebb férfija

A Guinness Rekordok Könyvébe 2022 májusában került be.

2024. Március 13. 15:47, szerda | Világ

Meghalt a férfi, akit több mint 70 évig vastüdő tartott életben

Még életében elvégezte a jogi egyetemet.

2024. Február 28. 15:15, szerda | Világ

Ezen a napon: Február 28.

Ezen a napon rovatunk mai epizódjában ismét bemutatunk néhány jeles eseményt, amelyek a mai napon történtek a történelemben.