2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2023. Április 26. 10:43, szerda | Kzélet
Forrás: Teraz.sk

Májusban esedékes a gyermekek óvodai beíratása

Májusban esedékes a gyermekek óvodai beíratása

A szülők a beíratást megtehetik személyesen, postai úton vagy futárral az óvoda címére, e-mailben vagy szkennelt nyomtatvány elküldésével.

A gyermekek óvodai beíratása májusban esedékes. Az óvodai nevelés kötelező azoknak a gyermekeknek, akik 2023. augusztus 31-ig (beleértve) betöltötték az ötödik életévüket. Ez a Szlovák Köztársaság Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztériumának honlapján közzétett, a 2023/2024-es tanévre vonatkozó, a gyermekek óvodai nevelésbe való felvételének irányelveiből következik. Az óvodai jelentkezések száma nincs korlátozva.

Az óvodai nevelésbe három éves kortól, kivételesen két éves kortól lehet gyermeket felvenni. A 2023/2024-es tanévre a gyermek óvodai felvételi kérelmét a szülők május 1. és 31. között nyújtják be. A kérelem benyújtásának konkrét időpontját és helyét az óvoda igazgatója teszi közzé. Emellett közzéteszi a gyermekek óvodai felvételének feltételeit is.

Az Oktatási Minisztérium felhívja a figyelmet arra, hogy az óvoda nem ragaszkodik ahhoz, hogy csak a saját maga által készített nyomtatványon nyújtsák be a szülők kérelmet. „Az óvoda a jelentkezés konkrét időpontjáról és helyéről szóló értesítés részeként kérheti a törvényes képviselőket, hogy amennyiben gyermeküket a kérelem alapján más óvodába veszik fel, értesítsék mindazon óvodákat, amelyekhez szintén jelentkeztek. " – pontosította az Oktatási Minisztérium.

A szülők a beíratást megtehetik személyesen, postai úton vagy futárral az óvoda címére, e-mailben vagy szkennelt nyomtatvány elküldésével. Ez megtehető az óvoda elektronikus postafiókjába eljuttatott elektronikus kérelemmel, vagy minősített elektronikus aláírással hitelesített elektronikus dokumentummal is. "Az iskola- és iskolai létesítmény-hálózatba tartozó óvoda igazgatója nem tagadhatja meg a szülő kérelmének elfogadását, még akkor sem, ha tudja, hogy nincs szabad férőhely. Minden kérelemről a közigazgatási eljárásban foglaltak szerint köteles dönteni " - áll az útmutatóban.

A vonzáskörzetben lévő óvodát csak olyan gyermekek számára határozzák meg, akiknek óvodai nevelése kötelező. Ezek a létesítmények azok az óvodák, amelyeket kizárólag az önkormányzat vagy éppen a település üzemeltet. A kötelező óvodai nevelést a gyermek a vonzáskörzeti óvodában végzi, ha a gyermek törvényes képviselője nem választ más létesítményt.

A gyermek felvételéről az óvoda igazgatója legkésőbb június 30-ig köteles határozatot hozni. Ezzel egyidejűleg július 15-ig köteles elküldeni a befogadott gyermekek névsorát az állandó lakhelyük szerinti önkormányzatnak.

Forrás: teraz.sk

Címkék: óvoda, beíratás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.