2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2021. Március 04. 13:51, csütörtök | Magyarország
Forrás: HVG

Magyarországot lezárják, jön a kemény lockdown

Magyarországot lezárják, jön a kemény lockdown

Zár az egész ország, az iskolák digitális távoktatásra állnak át, szinte az összes üzletet bezárják. Erről Gulyás Gergely és Szentkirályi Alexandra tartottak rendhagyó sajtótájékoztatót.

A kormány járványügyi ülése még tart. Gulyás szerint a tendenciák egyértelműek, a számok rosszabbodnak, a vírus terjedésének sebessége nő, a reprodukciós ráta pedig az egyik legmagasabb Európában. Öröm az ürömben, hogy Magyarország oltási stratégiája jól halad és ez bizakodásra ad okot, főleg, hogy a jövő hét folyamán akár a leginkább átoltott országgá válhat.

Gulyás elmondása szerint a koronavírus harmadik hulláma erősebb, mint az eddigi kettő, ezért a szakemberekkel való egyeztetés után a következő döntések születtek, amiknek részleteiről a továbbiakban tájékoztatja a lakosságot:

  • Az óvodákat és általános iskolákat április 7-ig lezárják, a digitális oktatás részleteit hamarosan kidolgozzák. A középiskolákra és egyetemekre, főiskolákra vonatkozó szabályok változatlanok. Bár Gulyás nem közölte ennek kezdését, a kormányzati tájékoztató honlap alapján március 8-tól kezdődik a zárás.
  • Március 8-tól március 22-ig két hétre bezárnak az üzletek, kivéve az élelmiszerboltok, patikák, drogériák és benzinkutak.
  • Minden szolgáltatás szünetel, kivéve a magánegészségügyet. Ennek a részletszabályairól holnap hoz döntést az operatív törzs.
  • A konditermeket két hétre be kell zárni, az igazolt sportolók meccsei és edzései csak zártkapuk mögött lehetnek megtartva.
  • A parkok és arborétumok nyitva maradnak, a szabadtéri sporttevékenység engedélyezett abban az esetben, ha biztosított a másfél méteres távolság.
  • Minden munkaadót felkérnek arra, hogy ahol van lehetőség otthoni munkavégzésre, ott ezt biztosítsák.
  • Kötelező a maszkhasználat mindenhol szabadtéren.
  • Szigorodik a határátlépés.
  • A szállodákra és vendéglátóiparra érvényes kedvezményeket minden szektorra kiterjesztik a korlátozások időtartamára, aminek most be kell zárni.

Gulyás március 22-re ígérte a nyitást, de nem egyszerre, hanem ütemezett módon. Megkért mindenkit, hogy töltse ki az ide vonatkozó nemzeti konzultációs ívet. Az újságírók kérdésére az új egészségügyi jogviszonnyal kapcsolatban elmondta: „Az egészségügyi dolgozók 96,3%-a aláírta az új szerződést, így minden adott ahhoz, hogy szolgálatot teljesítsenek ebben a rendkívül nehéz helyzetben."

Az oltási útlevelekről, azaz a készülő vakcinaigazolványokról annyit mondott, hogy jelenleg nincs egységes EU-s szabályozás, és egyelőre arról sincs döntés, hogy az igazolványnak tartalmaznia kell-e az oltás fajtáját. Azt azonban megerősítette, hogy amennyiben egy ország elutasítja a magyar COVID-útlevelet, úgy viszonossági alapon Magyarország sem fogadja el az adott országét.

A Fidesz Néppárt frakciójából való kilépéséről/kizárásáról is beszélt: szerinte a Fidesz próbált együttműködni, de az EPP úgy tűnik, "nem hagy teret a hagyományos kereszténydemokrata" pártoknak, de úgy látják, a jó kapcsolatokat meg tudják őrizni a német CDU-val a kialakult helyzet ellenére is. "Mindenkinek sok sikert kívánunk, aki úgy dönt, hogy az Európai Néppárt frakciójában vesz részt" – mondta.

Címkék: lockdown, magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.