2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. Október 02. 13:27, péntek | Magyarország
Forrás: Index, korona.gov.hu

Magyarországon rekord mennyiségű a fertőzöttek és az elhunytak száma

Magyarországon rekord mennyiségű a fertőzöttek és az elhunytak száma

Csupán egyszer volt annyi halálos áldozata a koronavírus járványnak Magyarországon, mint a mai napon, az is az első hullám alatt, április 19-én – tájékoztat az index.hu.

1322 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (Covid–19), ezzel 28 631 a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon. Elhunyt 17 beteg, így összesen 798-an vesztették életüket a fertőzés miatt, 6349-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 21 484 fő, ebből 36% budapesti. Budapesti továbbá az elhunytak 52%-a és a gyógyultak 37%-a. 740 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 47-en vannak lélegeztetőgépen.

Magyarország ezen a héten a WHO besorolása szerint a súlyosan veszélyeztetett országok közé került az új típusú koronavírus-járvány adatai alapján – mondta egy online beszélgetésben Jakab Ferenc virológus, a Pécsi Tudományegyetem professzora, a Koronavírus-kutató Akciócsoport vezetője. A Constantin Tamás gyermekorvos által szervezett fórumon Falus András immunológus, valamint Tordas Dániel házi gyermekorvos vett részt. A professzor szerint komoly aggodalomra ad okot az, hogy az elmúlt hetekben egyre nőtt a járvánnyal összefüggésben elhunytak száma. Eddig október első napján volt a járvány kitörése óta legmagasabb a napi halálozási szám. Szerinte az is riasztó, hogy a két héttel ezelőtti 30-31 évről mostanra 40-41 évre emelkedett az igazolt fertőzöttek átlagéletkora. Jakab Ferenc szerint: „A járvány terjedését nem tudjuk megállítani, nem látjuk, hogy tetőzne a fertőzöttek számának alakulása, és ha ilyen tendenciában rohanunk gyorsvonatként a vesztünkbe, akkor nagyon gyorsan ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásainkat. Ráadásul az ország tesztkapacitásait is kezdjük kimeríteni, így pedig nehéz valós képet kapni a járvány terjedési üteméről.”

A virológus szerint drasztikusan emelkedhet a fertőzöttek száma, ha a következő egy hónapban minden úgy marad, ahogy most van és nem jönnek szigorúbb intézkedések. A fertőzötték pedig egyre idősebb és veszélyeztetettebb korosztályokból kerülnek majd ki. Emiatt pedig folyamatosan nő majd a kórházi ellátásra és lélegeztetésre szorulók száma is, így hamar ki fogjuk meríteni az egészségügyi kapacitásokat. Továbbá várhatóan be fog robbanni a járvány az idősotthonokba és a szociális intézményekbe is. Nem vagyok optimista – tette hozzá Jakab Ferenc.

Müller Cecília országos tisztifőorvos tegnapi közlése szerint jelenleg 25 idős-, illetve szociális otthonban találtak koronavírus-fertőzöttet. Közülük 4 intézményből több mint 20 ápoló fertőzött. A tisztifőorvos elmondta, hogy sok esetben ezek a gondozók és ápoltak tünetmentesek. Mindössze kettő olyan intézmény van, ami az első hullámban is érintett volt. A virológus hozzátette, hogy szakmailag nem látja sok értelmét az iskolai lázmérésnek ebben a formában, mivel azt tudni, a fiatalabbaknál enyhébb tünetekkel jár a fertőzés lefolyása, sokkal több a tünetmentes fertőzött is, akik lázmérésnél esetleg maszk nélkül sorban állva, vagy később az osztályteremben tovább fertőzhetnek. Ráadásul a fertőzöttek a tünetek megjelenése előtti 1-2 napban is továbbadhatják a vírust.

Mostanra az adatok alapján mindenki számára világos, hogy Magyarországon jelenleg a járvány második hulláma zajlik, tehát a vírus már közösségben terjed. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsa, és ne hagyja, hogy a vírus megbénítsa az ország mindennapjait, ezért a már érvényben lévő általános szabályok betartása most még fontosabb – írják a koronavirus.gov.hu weboldalon. A magyar kormány elrendelte a kötelező maszkviselést az üzletekben, tömegközlekedési eszközökön, mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. A terjedés megfékezése érdekében továbbra is figyelmeztet a magyar kormány a kötelező maszkviselés szabályainak szigorú betartására és az olyan helyek elkerülésére, ahol zárt térben sokan vannak. Felhívja a figyelmet, hogy lehetőség szerint tartsák a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossanak kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be és bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát.

Kiemelten fontos a krónikus betegek és az idősek védelme. Az időseket arra kérik, hogy figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben, s az idősotthonok fenntartóinak mindent meg kell tenni a fertőzések elkerülése érdekében. Szeptemberben hagyományos munkarendben, de szigorú biztonsági intézkedések mellett kezdődött el a tanév, csaknem hatezer köznevelési intézmény több mint tizenháromezer feladatellátási helyén. Az operatív Törzs jelenleg 33 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 121 osztálynál és 3 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.