2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. Október 12. 14:47, hétfő | Magyarország
Forrás: koronavirus.gov.hu

Magyarországon 1173 fővel több a fertőzött, 14 beteg elhunyt

Magyarországon 1173 fővel több a fertőzött, 14 beteg elhunyt

Az index.hu beszámolója szerint tegnap 1173 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID–19), ezzel összesen 38 837 a beazonosított fertőzöttek száma Magyarországon.

Elhunyt 14 krónikus beteg, így összesen 968- an vesztették életüket a fertőzés miatt, 11 037-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 26 832 fő, ennek 33 százaléka, budapesti. Budapesti továbbá az elhunytak 46 százaléka és a gyógyultak 32 százaléka. A kórházaknál elrendelt új, dinamikus adatszolgáltatás alapján koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 154-en vannak lélegeztetőgépen Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában azt mondta, kezdhetjük vágni a centit, mert meglesz a vakcina. „Júniusig, júliusig kell kibírni, addig tart rosszkedvünk tele.” Szerinte mostantól kifelé megyünk a koronavírus-járványból, és nem befelé. Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint azonban egyértelműen a koronavírus-járvány második hullámának felszálló szakasza figyelhető meg Magyarországon. Az M1-nek úgy nyilatkozott múlt héten, hogy ebben a szakaszban kiemelten ügyelni kell az idősekre és a krónikus betegségben szenvedőkre.

Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus, a Semmelweis Egyetem munkatársa az Inforádió Aréna című műsorában beszélt múlt héten a tesztelésről, ott hangzott el, hogy a járványgörbe menne még felfelé, de nem tud, mert a laboratóriumi vizsgálatokkal megerősített esetszám képezi az alapját, aminek szűk keresztmetszete, hogy ma Magyarországon egy nap alatt mennyi tesztet képesek végezni. Tehát nem azért nem nő az esetszám, mert a járvány nem halad előre, hanem mert a tesztelési kapacitás elérte a felső határát. Mivel azonban a tesztelési kapacitás elérte a maximumot, ezért a kevésbé súlyos eseteket nem vagy nem annyira tudják már azonosítani, amivel együtt jár, hogy a súlyosakra fókuszálnak – épp ezért a kritikus lefolyású esetek emelkedése várható.

Szerdán kiderült, hogy már gyártják a koronavírus elleni gyógyszert a Richter gyógyszergyárban. A Richter öt hónap munka eredményeként megoldotta a súlyos stádiumban lévő koronavírus-fertőzöttek kezelésére jelenleg leghatékonyabbnak bizonyuló remdesivir hatóanyag szintézisét, melyet sikeresen legyártott. Október második felétől lesz elérhető ingyenesen az influenza elleni oltás, amelynek beadatását Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa mindenkinek javasolja – erről a múlt héten beszélt az M1-nek. Kitért arra is, hogy az elmúlt napokban magas volt Magyarországon a koronavírussal fertőzöttek és az elhunytak száma, és további növekedés várható. Egész Európában emelkedik a fertőzöttek száma, fel kell készülni, hogy Magyarországon is hasonlóan magas számok lesznek, mint például Csehországban és Romániában.

Kiemelte: különösen fontos a rizikócsoportba tartozók megvédése az influenzától, a nemzetközi megfigyelés szerint ugyanis megduplázódik a halálozás esélye, ha valaki egyszerre szenved koronavírus- és influenzafertőzésben.

Címkék: Covid-19, koronavírus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.