2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2022. Június 23. 12:01, csütörtök | Magyarország
Forrás: Portfolio.hu

Magyarország • Történelmi csúcs közelében a betöltetlen munkahelyek száma

Magyarország • Történelmi csúcs közelében a betöltetlen munkahelyek száma

Sosem látott méreteket öltött Magyarországon (és Szlovákiában egyaránt) a munkaerőhiány, ez pedig elsősorban a magánszektort és a költségvetési szférát hozza nehéz helyzetbe.

TÚL GYORSAN LÁBALTUNK KI A KORONAVÍRUS OKOZTA VÁLSÁGBÓL?
A gazdaság gyors kilábalásával az ország ugyanazzal a problémával néz szembe, mint amivel a koronaválság előtt: a munkaerőhiánnyal. A probléma a következő időszakban még égetőbbé válhat.

Olyan gyorsan lábalt ki a világ a koronavírus-válságból, amit senki sem várt. A világkereskedelem növekedése nagyban segítette a magyar gazdaság bővülését is, miközben a hazai élénkítőprogramok is támogatták a GDP-növekedést, így a foglalkoztatás emelkedését is. A gyors kilábalás hatására már bőven a koronaválság előtti szint felett jár a magyar gazdaság teljesítménye.

Egyébként logikus, hogy a gazdaság hasonló problémákkal küzd, mint a válságot megelőző hónapokban. A magyarországi GDP érdemben ugyanis már meghaladta a 2019-es mutatókat, a Központi Statisztikai Hivatal pedig a történelmi rekord közelébe helyezte a jelenleg is betöltetlen álláshelyek számát az országban.

“Az első negyedévben 87 ezer munkahely volt betöltetlen, ilyen magas szintre csak egyszer volt példa eddig. A versenyszférából 60 ezer dolgozó hiányzik a hivatalos adatok alapján, ami 3 ezerrel marad el a korábbi rekordtól, a költségvetésben 24 ezer munkavállalóra lenne szükség, ami történelmi rekordot jelent,” írja a portfolio.hu.

Ezek a számok nagyon magasnak mondhatók, a valóságban azonban a probléma még ennél is súlyosabb lehet, hiszen a fentiek csak a lejelentett üres állásokat tartalmazzák. Szakértői becslések szerint a versenyszférában kétszer-háromszor akkora lehet a munkaerőhiány, mint ahogy az adatok sugallják.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Január 25. 12:10, csütörtök | Magyarország

Hatalomátvételt kísérelt meg egy fegyveres csoport Magyarországon

A csoport tagjai többek közt azt is kijelentették, hogy le akarják tartóztatni a magyar kormány korábbi és jelenlegi tagjait.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 21. 11:28, vasárnap | Helyi

Állásbörzét szerveznek Dunaszerdahelyen

A dunaszerdahelyi Munka-, Szociális- és Családügyi Hivatal 2024. április 25-én, 9-től 13 óráig állásbörzét szervez a MOL arénában (Sport utca 4745/16a, Dunaszerdahely) - tájékoztatott a hivatal.