2024. április 30, kedd - Katalin, Kitti

Hírek

2020. Október 21. 19:31, szerda | Magyarország
Forrás: Portfolio

Magyarország embert és önálló műholdat küld az űrbe

Magyarország embert és önálló műholdat küld az űrbe

Magyarország kormánya kedden 132 milliárd forintot csoportosított át a koronavírus-járvány miatt létrehozott Gazdaságvédelmi Alapból a költségvetés más soraira – tájékoztat a Portfolio.

A 132 milliárd forintból 115 milliárd forint a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszterhez (NVTNM), Bártfai-Mager Andreához került. Az összeg „a NVTNM tulajdonosi joggyakorlása alá tartozó társaságok tőkeemelése, pótbefizetése jogcímcsoportban” beruházásokat fogja fedezni. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) tízmilliárd forintot kap tőkeemelésre, illetve további 5,6 milliárd forintot kerékpáros -fejlesztésekre. A határozatból kiderül, hogy a kormány 4,3 milliárd forinttal csökkentette a Központi Maradványelszámolási Alapot.

Ebből 980 millió forintot kap az Emberi Erőforrások Minisztériuma „egyes szociális és gyermekvédelmi szolgáltatások fejlesztési támogatására”, illetve a Belügyminisztériumhoz kétmilliárd forintot csoportosítottak át „kormányzati infokommunikációs szolgáltatások dologi kiadásaira”. Az általános költségvetési tartalékból 2,4 milliárd forintot juttatnak az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. támogatására. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) egymilliárd forintot kapott űrtevékenységgel kapcsolatos feladatokra. Magyarország 2024-ben embert kíván küldeni az űrbe – jelentette be az Európai Űrügynökség (ESA) konferenciáján Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A programra 10 milliárd forintot költenek. 2024-ben magyarország ezen kívül önálló műholdat tervez föld körüli pályára állítani és Oroszországgal együttműködésben magyar tudományos és mérési eszközöket tervez feljuttatni a nemzetközi űrállomásra 2024-ig. Előkészítő stádiumban van egy űridőjárási misszió is, amelynek keretében mikroműholdflottát épít Magyarország.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.