2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2022. Június 12. 19:11, vasárnap | Magyarország
Forrás: Lincenszelt fotó: zamrznutitonovi • G7

Magyarország: az élelmiszerek esetében már 25%-os az infláció

Magyarország: az élelmiszerek esetében már 25%-os az infláció

A drágulást leginkább a kávé és a sajt esetében fedezhetjük fel. A legfrissebb összehasonlító árelemzést a G7 készítette.

Újabb összehasonlító árelemzést készített a G7, amiből kiderül, hogy a márciusi és az áprilisi 22 százalékos infláció tovább nőtt, és még mindig nem látszik „a drágulás platója.” A G7 portál 2020 januárjától kezdte el vizsgálni a magyarországi élelmiszerárak változásait. A 42 terméket tartalmazó, mindig identikus bevásárlólistát aztán az Aldiban, a Lidlben, a Penny Marketben és a Tescoban próbálják ki.

A lap úgy számolt, hogy májusban a kávé, a sajtok, a vaj, illetve a húsok közül a sertés és a pulyka ára tűnt ki leginkább a sorból. Az őrölt kávé (100 százalék arabica) például 1500 forinttal kerül többe most, mint tavaly.

A legdurvább áremelést a trappista sajt esetében észlelték, tavaly ilyenkor fele ennyiért lehetett beszerezni a terméket. A 42-es listán csupán öt olyan tétel szerepel, amelyekért idén kevesebbet kell fizetniük a vásárlóknak, mint tavaly ilyenkor. Ilyen a vöröshagyma, a burgonya, a sárgarépa és az alma – ezeknek az ára kis mértékben csökkent. A fehérrépa pedig igazi kivétel, idén ugyanis jóval olcsóbb hozzájutni, mint tavaly.

„Amikor elkezdtük a rendszeres nagy bevásárlásainkat, a kosarunkért valamivel kevesebb mint 17 ezer forintot kellett fizetnünk a boltokban, és egészen idén áprilisig volt még esélyünk arra, hogy 20 ezer forint alatt tartsuk a költséget. Májusban azonban ez is megdőlt, most már mind a négy boltban 20 ezer forint fölé emelkedett a kasszánál fizetett összeg” összegzett a G7.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.