2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Június 06. 20:00, szombat | Életmód
Forrás: kultura.hu

Magyar tájképekből nyílt virtuális kiállítás

Magyar tájképekből nyílt virtuális kiállítás

Negyven ikonikus, illetve kevésbé ismert magyar tájképet mutat be a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria virtuális kiállítása.

A Bodrog partja, Selmecbánya, egy vihar a pusztán, holdkelte Nagybányán, az alföldi táj? A Szent István napi tűzijáték, Zebegény, a lábdi hegyoldal vagy Fiume a kikötő hajóival? Dévény vára, Munkács környéke, egy pipacsos mező vagy a pesti bérházak? Vajon milyen táj, milyen kép ugrik be elsőre arról a szóról, hogy haza? - teszi fel a kérdést látogatóinak a Szépművészeti Múzeum honlapja.

A nemzeti összetartozás napja alkalmából készültMagyar Tájak című tárlaton akár fotelünk kényelméből tekinthetünk meg néhányat a Kárpát-medence jellegzetes vidékéből, városából, méghozzá úgy, ahogyan azokat egykoron a magyar mesterek látták.

A tárlat festményei között szerepel többek között Csontváry Selmecbánya látképe, Mednyánszky Vaskapuja, de a kiállításon magyar várakkal és az akkoriban még kettő „magyar tengerrel” is találkozhatunk.

A múzeumok és galériák járványhelyzet miatti kényszerű bezárása óta mind a Szépművészeti Múzeum, mind a Magyar Nemzeti Galéria folyamatosan bővíti és teszi közzé digitális tartalmait honlapján. Mindkét intézmény kiállítási kalauzokat, játékokat, útvonaltippeket, múzeumpedagógiai segédanyagokat ajánl az az iránt érdeklődőknek (Szépművészeti:Művészet otthonról,Magyar Nemzeti Galéria:Művészet otthonról).

(ák)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 17. 10:12, szerda | Életmód

A fogorvosok nem értenek egyet a fogászati segély eltörlésével

A kamara arra is rámutatott, hogy senki sem kommunikált velük az ellátások bevezetéséről vagy visszavonásáról.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 22. 09:32, hétfő | Bulvár

81 éves korában elhunyt Dušan Grúň

A legsikeresebb időszak számára az 1968 utáni volt, amikor a legtöbb slágerét rögzítette, mint például a Butterfly, a Plavovláska, a Kde si bola, keď tu hrmelo, a Malvína, illetve a Synček neplač.