2024. május 18, szombat - Erik, Alexandra

Hírek

2020. December 16. 13:07, szerda | Kzélet
Forrás: ma7.sk, infocsallóköz

Magyar egység: szégyen és cirkusz élő adásban

Magyar egység: szégyen és cirkusz élő adásban

Egyelőre az Összefogás nélkül folytatódnak a tárgyalások. A tegnapi (december 15.) tárgyalások sikertelensége után egy Benny Hill Show-ba illő jelenettel kápráztatták el politikusaink a magyar közösség tagjait.

A mai sajtótájékoztató lett volna eredetileg az utolsó, tárgyalásokkal kapcsolatos nyilatkozat, hiszen a felek már nagyon közel kerültek a megegyezéshez. A terv pedig az volt, hogy a karácsonyi pihenőre már úgy térnek a pártok képviselői, hogy megvan az egyezség.

Ehhez képest a ma 11:00-ra összehívott sajtótájékoztató minden volt, csak nem konstruktív információközlés. Sokkal inkább hasonlított egy rossz kabaréból kölcsönzött jelenetre. Ha hasonló példát kellene keresnünk, ilyen kaotikus és abszurd politikai jelenetet utoljára Harabín és Kotleba "közös" sajtóján láthattunk. A különbség talán az, hogy most egy egész közösségen/kisebbségen nevet majd az ország.

Facebook-posztok
A mai eseményekhez vezető első dominó talán akkor dőlt el, amikor az Összefogás tegnap közösségi oldalán egy bejegyzést tett közzé, amiben a párt a Hidat és annak tárgyalási módszerét kezdte támadni:

"Nem lesz magyar egység, ha a Híd ultimátumokkal akarja kierőszakolni az azonnali megegyezést az Összefogástól és az MKP-tól. Az MKP elnöksége ma este arról dönt, hogy folytatódjanak-e a tárgyalások, vagy az asztaltól felállva kivel folytasson kétoldalú egyeztetéseket.
A sietség fő oka, hogy minél hamarabb, még szerdán közös pártpaktum szülessen, még mielőtt a NAKA bekopogna a Híd volt vagy mostani politikusaihoz és oligarcháihoz. Úgy, hogy közben egy sor lényeges kérdés még meg sem lett nyitva. Nekünk nem a NAKA-val kell versenyt futnunk, hanem megoldásokat kínálni az emberek számára!Szomorúan tapasztaltuk, hogy három hónapon keresztül a vályúméretről és a pozíciókról szóltak a tárgyalások, nem a választókat érintő lényeges kérdésekről. Ezért ajánlottuk a legelejétől, hogy az új párt belső viszonyairól, irányításáról, akár az elnökéről ne a politikusok döntsenek, hanem a választók. Pont úgy, ahogy egy parlamenti vagy önkormányzati választáson, hagyjuk ezt a kérdést az emberekre! Ha nem sikerül egyezségre jutni, akkor úgyis a 2022-es önkormányzati választások lesznek majd a valós erőviszonyokat mutató előválasztások.Célunk, hogy a magyarságnak egységes és megújult érdekképviselete legyen! Nem káderlerakatot szeretnénk, hanem egy olyan új politikai közösséget, amely vonzó a fiatalok és a szakértők számára, amely meg tudja szólítani azt a sok csalódott magyar választót, akiket az üvegplafon alá szorult régi pártok már nem tudnak elérni. A két elődpártot visszavárjuk a tárgyalóasztalhoz. Komolytalan médiabejelentések és pozícióosztogatás helyett az embereket érintő ügyeken kell dolgozni! Vagy ilyen karácsonyi ajándékot várt a felvidéki magyar választó? Minderről a szerdai sajtótájékoztatón részletesen tájékoztatunk."

Mindezek után úgy látszik, a két másik pártelnök megelégelte az Összefogás folyamatosan változó narratíváját és csak ketten álltak ki a kamerák elé ma délelőtt. Az eredeti terv valószínűleg az lett volna, hogy Forró és Sólymos sajnálatukat fejezik ki az Összefogás kommunikációja miatt, majd bejelentik, hogy januárban folytatják a tárgyalásokat. Erre azonban csak részben került sor, ugyanis Mózes Szabolcs pártelnök és az Összefogás egyes képviselői más showműsorral készültek a választók számára. Annak ellenére, hogy nem kaptak meghívást a mai, MKP-székházban tartott sajtótájékoztatóra, mégis megjelentek. Sőt! A pártelnök ki is állt a pulpitushoz, majd szelíd erőszakkal, valamint a többszöri felszólítás ellenére beszélni kezdett és az újságírói kérdéseket is megválaszolta.

A ma7.sk pontosan idézi az egyes pártelnökök mondandóit, amelyek, mint általában, most sem szóltak semmi konkrétumokról. Egymás ócsárlása azonban továbbra is genetikailag van belénk kódolva, hiszen az egymásra reagáló támadó hangnemű hozzászólások egy olyan sajtótájékoztatón, amelynek a "várva várt" megegyezésről kellett volna szólnia, nos mindenképp szürreálisnak hat.
Nem hiába hangzik el egyre többször, hogy a politika komoly változásokon megy keresztül, a kérdés az, hogy nem a politikai kultúra sínyli-e meg mindezen változásokat végül. A mostani esettel kapcsolatban azt elemezni, hogy kinek van igaza, teljesen felesleges, hiszen csak az érintett felek ültek annál a bizonyos tárgyalóasztalnál, tőlük pedig a taktikázást mellőző teljes őszinteséget nem várhatjuk el. Nem az a dolguk. Azt viszont elvárhatjuk a magukat képviseletként aposztrofáló politikusoktól, hogy ne csináljanak élő adásban bohócot magukból. Ezzel ugyanis roppant ostoba képet festenek rólunk (szlovákiai magyarokról), ezt pedig remélem, mindannyian kikérjük magunknak.

Címkék: összefogás, Híd, mkp

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.