2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2021. Január 12. 17:11, kedd | Kultúra
Forrás: atempo / infocsallokoz

Ma van a magyar musical napja

Ma van a magyar musical napja

Pontosan kilenc éve tartják számon a magyar musical napját. A Bajor Gizi Színészmúzeum kezdeményezését 2012-ben ünnepelték első ízben.

Miért pont január 12-ére esett a nap és nem egy melegebb hónapban ünneplünk? Nos, mert 1961-ben ezen a napon mutatta be a Petőfi Színház az első magyar musicalt, az Egy szerelem három éjszaka című darabot, melyet Hubay Miklós, Vas István és Ránki György jegyeznek.

Mi is a musical?
A musical a zenés szórakoztató színház amerikai műfaja, a New York-i Broadway színházainak jellegzetes terméke. Olyan színpadi műfaj, a színházművészeten belül a zenés színház modernebb darabjait foglalja magába, olyan színházművészeti ág, amely egyesíti magában a zene, a tánc és a színházi dramatikus elemeket. Kifejezetten szabad műfaj, az alkotók által formálható, nincsenek megdönthetetlen formai vagy műfaji szabályai. A musical szónak nincs magyar nyelvű megfelelője. Számos társművészettel bír, ilyen például a táncművészet, a képzőművészet, valamint a zene.

Az első musicaleket a múlt század első felében a New York-i Broadwayn játszották, ezek zeneileg a jazz különféle ágaiban gyökereztek. Leonard Bernstein és Stephen Sondheim West Side Story-ja (1957) számít az első igazán modern musicalnek. Sokan az Alan Jay Lerner és Frederick Loewe által jegyzett My Fair Ladyt tartják „a legtökéletesebb musicalnek”.

Ezt követte minden idők egyik leghíresebb és legsikeresebb műve, a Galt MacDermot által megálmodott Hair (1969), amely első alkalommal kizárólag beat- és rockzenei elemeket tartalmazott, és amely nagyon hamar megkapta a kultusz státuszt. A rockmusicalek közül mind igényességben, mind népszerűségben csak az 1971-es Godspell (Stephen Schwartz), a valamivel könnyedebb Grease (1972) és az utolsó klasszikus rockmusicalnek tekintett The Wiz (1975) mérhető hozzá.
Ezzel egy időben mások is alkottak. John Kander és Fred Ebb ekkoriban fogtak neki és készítették el a Cabaret című alkotást, amelynek főszerepét az a Lisa Minelli kapta meg, aki szinte egybeforrt magával a darabbal, de bátran állíthatjuk, hogy a műfajjal egyaránt. Kevesek tudják, hogy a Kander-Ebb szerzőpáros jegyzi a Chicago-t is, amelynek érdekessége, hogy az eredeti premierdátumról azért került későbbre, nehogy „testvére”, a Cabaret elnyomja annak sikerét. Mindkét darabot Bob Fossey rendező-koreográfus vitte sikerre.

1975-ben mutatták be minden idők talán legjobb és kétségkívül leghíresebb musicaljét, Marvin Hamlish és Edward Kleban művét, a színészek és táncosok által legnehezebbnek, s talán éppen ezért nem csak a közönség, de a szakmabeliek által is legtöbbre tartott A Chorus Line-t (Tánckar), melynek legendás fináléja, a "One" a műfaj és a szakma jelképévé vált. A Chorus Line kilenc Tony-díjat nyert, többek között a legjobb musical, rendezés, zene és szövegkönyv díját, 1983. szeptember 29-én pedig, mikor a darab a Broadway leghosszabb ideig játszott show-ja lett, a zenés színház történetének egyik legünnepeltebb előadásán, a darab zárójelenetében 338 táncos mozgott egyszerre a Shubert Theater színpadán.

Az elmúlt pár évtized koronázatlan királya mindenképp Andrew Lloyd Webber, akinek nevéhez olyan alkotások fűződnek, mint a Jézus Krisztus Szupersztár, az Evita, a Macskák és Az operaház fantomja; utóbbi a valaha leghosszabb ideig játszott darab a Broadwayn. A sor folytatható A nyomorultakkal, a Miss Saigonnal, a Rómeó és Júliával vagy az Amélie-vel.

Andrew Lloyd Webber

A világhírű musicalek zömét Magyarországon is bemutatták, miközben megszülettek az első hazai zenés darabok is.

1961. január 12-én az Egy szerelem három éjszakája című „musical tragedy” volt az első, amely egy csapásra polgárjogot vívott ki hazánkban is a műfajnak.

Ezt követően egymást követték a sikerdarabok:
Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról
István, a király
A padlás
Doktor Herz
Légy jó mindhalálig
Valahol Európában
A dzsungel könyve
Hotel Menthol
Made in Hungária
Abigél
Isten pénze
Szép nyári nap
A Pál utcai fiúk


A magyar mesterzenészek közül Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Sztevanovity Dusán, Tolcsvay László, Dés László és Geszti Péter voltak azok, akik megalapozták a magyarországi musical sikerét. Azt azonban mindenképpen érdemes hozzátenni, hogy a zseniális színészek és színésznők nélkül a fent említett művészek darabjai csak szép nóták maradtak volna. A musical nem egy könnyű műfaj. Az előadók feladata nem csak a színészi játék, de a zene, az ének és a tánc is szerves része koreográfiájuknak. Mindezt estéről estére megformálni, nos mindenképp emberfeletti feladat.

A felvidéki magyar színházak is több alkalommal mutattak be musicaleket, melyek közül az utóbbi idők egyik legnépszerűbb előadása lett A padlás a Jókai Színház előadásában.

A cikk az ATEMPO.sk weboldalon megjelent összefoglaló alapján készült

Címkék: kultúra, musical

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:24, szerda | Kultúra

A kormány elfogadta az RTVS-t megszüntető törvényt. Helyébe a Szlovák Televízió és Rádió - STVR lép

A törvény értelmében az STVR köteles lesz 23.30-tól 00.30-ig a televíziós és rádiós adásokban a Szlovák Köztársaság himnuszát játszani.

2024. Április 20. 18:36, szombat | Kultúra

Újabb fellépőkkel bővült Gombaszög zenei kínálata

Már csak néhány napig tart a kedvezményes tavaszi jegyvásár, így készítettünk egy kis kedvcsinálót azoknak, akik még nem váltottak bérletet Gombaszögre, a nyár legnagyobb bulijára.

2024. Május 03. 10:38, péntek | Helyi

Somorja: Májustól már online is meg lehet vásárolni a parkolókártyákat

Májustól Somorja városa is csatlakozott a ParkDots.com parkolási alkalmazáshoz, amely többek között Pozsony, Kassa, Érsekújvár és Dunaszerdahely lakosai számára is elérhetővé teszi az online parkolási rendszert.

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.