2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2021. Február 07. 15:36, vasárnap | Sport

Ma este rendezik a Super Bowlt, az amerikai futball döntőjét

Ma este rendezik a Super Bowlt, az amerikai futball döntőjét

Már szinte szokássá vált, hogy a Superbowl jelenti a legnézettebb televíziós eseményt az Egyesült Államokban. Idén sem lesz másképp valószínűleg.

Közép-Európai idő szerint hajnali fél egykor a bírók sípjaikba fújnak, és elkezdődik a modern NFL-éra 55. döntője. Az idei mérkőzés több okból is érdekes, elsősorban azért, mert minden idők legjobb játékosa Tom Brady mérkőzik meg a Patrick Mahomes vezette Kansas City Chiefs-szel. Mahomesról úgy tartják, hogy generációs tehetség, és talán ő van a legközelebb ahhoz, hogy Tom Brady-féle karriert tudhasson maga mögött. A még mindig csak 25 éves irányítónak draftolását követően három éven belül sikerült elnyernie a legjobb játékosnak járó MVP-díjat és az NFL-gyűrűt is. A Kansas City Chiefs a legjobban összerakott csapat jelenleg a ligában, és a fogadóirodák szorzói is feléjük billentik a pályát.

Persze, ez semmit sem jelent, hiszen a másik oldalon maga a G.O.A.T. (rövid.: magyarul Kecske, egyébként Minden Idők Legjobbja), Tom Brady fogja irányítani csapatát, a Tampa Bay Buccaneerst. A Tampa az első csapat, amely az otthoni stadionjában játszhatja a Super Bowlt, eddig még egyetlen rendező város sem tudta döntőbe juttatni csapatát.

További érdekességek a mai Super Bowlról:

Az irányítók közötti korkülönbség

Már így is szinte minden Super Bowl rekordot Tom Brady tart, és az is biztos, hogy vasárnap tovább fogja ezeket döntögetni. Így lesz ez a lejátszott meccsekkel, a passzkísérletekkel, a sikeres passzokkal, a passzolt yardokkal és minden bizonnyal a TD-passzokkal is, de van még egy érdekes kategória, amiben eddig is ő volt a csúcstartó, de most újabb rekordot állít fel. A Super Bowl LV-n lesz ugyanis a történelem legnagyobb korkülönbsége kezdő irányítók közt.

Brady 43 éves, Patrick Mahomes pedig 25, így egészen pontosan 18 év és 45 nap telt el a két irányító megszületése közt, ez pedig új SB rekord lesz. Nem meglepő módon az eddigit is Brady tartotta, amikor Jared Goff ellen lépett pályára a nagydöntőben (akkor 17 év volt köztük). A rájátszásrekordot is a Brady-Mahomes páros tartja egyébként, ezt akkor állították fel, amikor két éve az AFC-döntőben találkoztak (ezt most értelemszerűen beállítják).

A Super Bowlok történetének korkülönbségi rangsorában így a harmadik helyre szorul a Peyton Manning vs Cam Newton csata (13 év), a negyedikre a Manning vs Russell Wilson párharc (12 év), az ötödikre pedig a Brady vs Nick Foles ütközet (11 év).

Rob Gronkowski elit klubba lépett

Tom Brady a 10. Super Bowljára készül, ami abszolút csúcs, a második legtöbb döntője Mike Lodish-nak és Stephen Gostkowskinak van hattal. Rajta kívül ugyanakkor Rob Gronkowski is kisebb mérföldkőhöz érkezik: ő lehet a 22. játékos az NFL történetében, aki legalább öt Super Bowlon pályára lépett.

A két irányító a két legnépszerűbb játékos a világon

Tom Brady népszerűsége továbbra is töretlen, aminek alighanem a csapatváltás is jót tett: egyetlen játékos nevével fémjelzett ajándéktárgyból sem vettek annyit, mint a hatszoros bajnokéból. Nem meglepő módon az eladási lista második helyén is egy irányító van, mégpedig Patrick Mahomes.

A Buccaneers mezválasztása

Idén a Tampa Bay Buccaneers választhatott először mezt a Super Bowlra, hiszen hazai csapatnak tekinthető – nem azért, mert a történelemben először ténylegesen hazai pályán rendezhetik a Super Bowlt, hanem mert évről évre felváltva tekintik hazai csapatnak az AFC és az NFC résztvevőjét, a páratlan években pedig az NFC van “otthon”. A Bucs érdekes módon nem a hazai szerelését választotta, hanem az idegenbeli fehéret.

Brady a negyedik irányító, aki két csapattal is döntőbe jutott

Ahogy már azt feljebb megírtuk, Tom Brady szinte minden Super Bowl rekordot magáénak tudhat, és most egy másik elit kategóriába is bekerült. A hetedik bajnoki címére készülő elnyűhetetlen legenda a negyedik olyan irányító, akinek két különböző csapattal is sikerült a bravúr és döntőt játszhat. Brady (Patriots, Buccaneers) előtt két csapattal csak Peyton Manning (Colts, Broncos), Craig Morton (Cowboys, Broncos) és Kurt Warner (Rams, Cardinals) jutott be a döntőbe, és közülük is csak Manning mondhatja el magáról, hogy mindkét csapattal nyert (legalábbis egyelőre). Amennyiben Bradynek sikerülne megismételnie Manning teljesítményét, nagyon nehéz lenne nem GOAT-ként hivatkozni rá.

A Super Bowlt megelőző este hirdetik ki minden évben az NFL díjait, azaz az NFL Honors-t.

Az idei díjazottak:

MVP: Aaron Rodgers, Green Bay Packers

2011 és 2014 után Aaron Rodgers harmadik MVP-címét zsebelte be karrierje során, amire eddig csak Johnny Unitas, Brett Favre, Peyton Manning, Jim Brown és Tom Brady volt képes. Idén 121,5-ös passer ratinget ért el – ami az NFL történetében a második legjobb -, 48 TD mellé csak 5 interceptiont dobott, a Packerst pedig 13-3-as mérlegig és NFC-döntőig vezette. Zsinórban nyolcadik alkalommal nyerte irányító ezt a címet egyébként, Rodgers a lehetséges 50 szavazatból 44-et kapott meg, négy ment Josh Allennek, kettő pedig Patrick Mahomesnak.

Az Év Támadója: Derrick Henry, Tennessee Titans

Óriási verseny volt a szemünkben az Év Támadója díjért, ám viszonylag simán húzta be Derrick Henry, miután elérte a 2000 yardos álomhatárt a szezonban, 2027 földön megtett egysége a valaha volt ötödik legtöbb. A lehetséges 50 szavazatból 32-t kapott meg, a dobogóra Patrick Mahomes és Aaron Rodgers fért fel 5-5 szavazattal, így a történelmi tight end szezont futó Travis Kelce vagy a parádés elkapó évet produkáló Davante Adams még csak a legjobb háromba sem került.

Az Év Védője: Aaron Donald, Los Angeles Rams

Az Év Védője címért is óriási verseny volt, és ez a szavazatokon is meglátszott. Aaron Donald 27, TJ Watt 20, Xavien Howard 3 voksot kapott, így tehát a Rams kiválósága hajszállal megelőzte a Steelers elit pass rusherét. Wattnak volt több sackje és negatív yardos szerelése, de Donaldnak volt több nyomásgyakorlása és kicsit nehezebb helyzete a pozíciójából adódóan. Ez már Donald harmadik ilyen címe, amire csak Lawrence Taylor és JJ Watt volt képes korábban. Donald hét éve van a ligában, hétszer lett Pro Bowler, hatszor első csapatos All-Pro és így már háromszoros Év Védője cím nyertes is.

Az Év Újonc Támadója: Justin Herbert, Los Angeles Chargers

Kétesélyes volt a harc az Év Újonc Támadója címért, amit végül 41-9 arányban nyert Justin Herbert Justin Jeffersonnal szemben. A Vikings elkapója is megérdemelte volna a címet, de Herbert is kiválóan játszott, újonc rekordot döntött passzolt TD-kben, sikeres passzokban, több TD-s meccsekben, 3 TD-t meccsekben, 300 yardos meccsekben, és csak 39 yarddal maradt el Luck passzolt yard rekordjától.

Az Év Újonc Védője: Chase Young, Washington Football Team

Zsinórban harmadjára kapta pass rusher az Év Újonc Védője díjat, és az utóbbi öt évből negyedszer kapja Ohio State játékos ezt az elismerést (Bosa testvérek és Marshon Lattimore). Young abszolút a legjobb volt idén a nem túl veretes védő classból, év végére pedig már a liga legjobbjai közt emlegethettük a nevét. Az 50 szavazatból 42,5-öt kapott meg, Jeremy Chinn kapott 4,5-öt, Patrick Queen kettőt, Antoine Winfield egyet.

Az Év Visszatérője: Alex Smith, Washington Football Team

Ahogy azt sejteni lehetett, Alex Smith kapta az Év Visszatérője címet, teljességgel megérdemelten. Már akkor elkönyvelhettük ezt, amikor csereként beállva szerepet kapott a Washingtonban, de ezután kezdőként 5-1-es mérleget ért el és vele bejutott a csapat a rájátszásba is. Hihetetlen, hogy ő focizni tud nem is olyan sokkal azután, hogy majdnem amputálni kellett a lábát, és az élete is komoly veszélyben volt. Érthetetlen módon nem egyhangúlag kapta meg az elismerést, Ben Roethlisberger kapott egy szavazatot.

Az Év Főedzője: Kevin Stefanski, Cleveland Browns

A Browns 2002 óta nem volt a rájátszásban, 2007 óta nem ért el pozitív mérleget és 1994 óta nem nyert a rájátszásban. Kevin Stefanski első szezonjában a Browns élén mind a három fenti célt egyből elérte, így kiérdemelte az Év Edzője díjat. A szavazatok felét zsebelte be, mögötte Sean McDermott 7, Brian Flores 6 voksot kapott.

Az Év Segédedzője: Brian Daboll, Buffalo Bills

A Bills támadókoordinátora kapta az Év Segédedzője díjat, miután a Bills a második legtöbb pontot szerezte a ligában, és Josh Allen óriási fejlődésen ment keresztül. A lehetséges 50 szavazatból 28-at kapott meg, a második helyen a Rams védőkoordinátora (azóta a Chargers főedzője), Brandon Staley végzett 5,5 vokssal.

Az Év Embere: Russell Wilson, Seattle Seahawks

A Walter Paytonról elnevezett Év Embere díjat idén a Seahawks irányítója, Russell Wilson kapta meg a közösségben végzett munkája elismeréséül. Feleségével vezetett Why Not You nevű alapítvány az elindítása óta 9 millió dollárt adományozott rákkezelésre, Wilson karrierje kezdete óta hetente látogat el a seattle-i gyermekkórházba, és ezt idén is folytatta virtuális keretek közt. Emellett idén egymillió ételt adományozott és arca volt a szavazásra buzdító kampánynak is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 16:54, szerda | Sport

Nadal csak akkor lép pályára a Roland Garros-on, ha versenyképes lesz

A Madrid Openen, egy sajtótájékoztatón elmondta az újságíróknak, hogy ha aznap kellene Párizsba mennie, akkor nem lépne pályára.

2024. Április 22. 09:01, hétfő | Sport

F1: Verstappen nyerte a Kínai Nagydíjat

Lewis Hamilton, aki nem szerepelt jól az időmérőn, és csak a tizennyolcadik helyről indult, végül a kilencedik helyen végzett a Mercedes-szel.

2024. Április 18. 10:14, csütörtök | Sport

A Real büntetőkkel nyert a City ellen, a Bayern lesz az ellenfele az elődöntőben

A Real a 12. percben szerzett vezetést az Etihad Stadium-ban. Vinicius Junior futott el a szélen, és a tizenhatosban érkező Rodrygót találta meg keresztlabdájával.

2024. Április 15. 09:08, hétfő | Sport

NBA: Véget ért az alapszakasz, mutatjuk a rájátszás párosításait

Az NBA történetében először fordult elő, hogy az utolsó játéknapon három azonos mérleggel rendelkező csapat küzdött meg az összesített első helyért a konferenciában.