2024. május 20, hétfő - Bernát, Felícia

Hírek

2020. November 18. 21:54, szerda | Kzélet
Forrás: TASR

M. Klus: Magyarország és Lengyelország vétója veszélyeztetheti az Európai helyreállítási tervet

M. Klus: Magyarország és Lengyelország vétója veszélyeztetheti az Európai helyreállítási tervet

A szlovák külügyminisztérium államtitkára, Martin Klus szerint Magyarország és Lengyelország vétója az Európai Únió 2021-2027-es költségvetésével és a koronavírus-járvány utáni gazdasági intézkedésekkel kapcsolatban veszélyeztetheti az Európai Helyreállítási Terv menetét.

„Kedden (november 17-én) is felszólítottuk az Általános Ügyek Tanácsán magyarországi és lengyel barátainkat, hogy ha nem is tudnak azonosulni azzal, amin vért izzadva sikerült megegyezni, legalább ne blokkolják azt, ugyanis az országoknak szüksége van arra a pénzre,” mondta Klus. Szerinte, ha Magyarország és Lengyelország kitartanak vétójuk mellett, el kell gondolkozni azon is, hogyan lesz a támogatás az Európai Helyreállítási Tervből eljuttatva a többi 25 tagállamhoz.

Ivan Korčok külügyminiszter is jelezte kedden, hogy megpróbál hatást gyakorolni magyar és lengyel kollégáira és ezzel elérni, hogy ne akadályozzák a 2021 – 2027-es EÚ-s költségvetés és az EÚ-s gazdasági fellendülés tervének elfogadását. A csomag, amelyet az említett államok blokkolnak, 1,1 billió eurót és a helyreállítási terven belül 750 milliárd eurót tartalmaz. Ezzel akarják jelezni egyet nem értésüket azzal a feltétellel, hogy csak akkor kapnak támogatást, ha betartják a jogállamiság elveit.

Címkék: Martin Klus

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 09. 17:35, kedd | Kzélet

A 2023/2024-es tél volt a legmelegebb 1931 óta

A meteorológusok az átlagosnál kivételesen melegebbnek minősítik az elmúlt telet.

2024. Április 04. 09:06, csütörtök | Kzélet

Véget ért a második forduló előtti kampány

Szerda (április 3.) éjfélkor véget ért a szlovákiai elnökválasztás második fordulójának választási kampánya, és moratórium lépett érvénybe. Ebben az időszakban az elnökjelöltek nem kampányolhatnak.

2024. Április 03. 09:01, szerda | Kzélet

Korčok és Pellegrini támogatják, hogy Szlovákia EU- és NATO-tag maradjon

Peter Pellegrini és Ivan Korčok elnökjelöltek amellett voksoltak, hogy Szlovákia továbbra is tag maradjon az Európai Unióban és a NATO-ban.

2024. Március 22. 09:56, péntek | Kzélet

Péntekig kérvényezhető a szavazói igazolvány

Meghatalmazott személy is átveheti az igazolványt.